Jednorázovou šestiměsíční výjimku, která umožňuje přístup k soukromým údajům uživatelů, obdrželo od Facebooku celkem 61 společností, mezi které patří například AOL, Audi, Panasonic nebo Hinge. Právě seznamka Hinge pak měla přístup k informacím o seznamu přátel všech uživatelů, a to včetně telefonních čísel. Cílem výjimky bylo podle Facebooku umožnit firmám připravit se na novou politiku společnosti v oblasti ochrany údajů uživatelů.

Ivan Bartoš
Protest proti směrnici o internetu. Piráty přišlo podpořit přes sto lidí

Facebook také připustil, že s celkem 52 výrobci hardwaru a softwaru uzavřel dohodu, která měla zajistit funkčnost Facebooku na jejich zařízeních a systémech. Všech 52 společností, mezi které patří například Microsoft, Apple, Blackberry, Amazon, ale také čínské společnosti Huawei nebo Alibaba, mělo k osobním údajům přístup. Společnost uvedla, že dohody uzavřela ještě předtím, než se ve větší míře rozšířily operační systémy Android a iOS.

Podle Facebooku již došlo ke zrušení celkem 38 z 52 dohod a dalších osm bude zrušeno do konce října. Po tomto datu tak zůstanou v platnosti dohody s šesti společnostmi, mezi které patří Amazon, Apple a Alibaba, informoval americký deník USA Today.

YouTube, Facebook i Twitter vyrazily do boje proti terorismu.
Fenomén sociálních sítí v ČR: Prim stále hraje Facebook, roste obliba Instagramu

Společnost čelí ostré kritice v oblasti uživatelských dat poté, co v první polovině letošního roku vyšlo najevo, že analytická společnost Cabridge Analytica od Facebooku neoprávněně získala údaje o více než 87 milionech uživatelů.

Data pak byla využita pro účely volební kampaně současného prezidenta USA Donalda Trumpa. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se následně před americkým kongresem omluvil a přislíbil důslednější ochranu údajů uživatelů.

Pohledem Tomáše Skřivánka: Proč mají Google a Facebook platit