Otázky o budoucnosti Zuckerberga v čele Facebooku se objevily poté, co deník New York Times (NYT) poodhalil zákulisí úniku soukromých dat milionů uživatelů sociální sítě, které společnost Cambridge Analytica zneužila během předvolební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2016.

Facebook - Ilustrační foto
Facebook si údajně objednal nenávistné příspěvky. Měly poškodit konkurenci

Provozní ředitelka firmy Sheryl Sandbergová podle NYT „ignorovala varovné signály“ a nepodnikla dostatečná bezpečnostní opatření. Zuckerberg, který firmu před 14 lety založil, však o odstoupení neuvažuje. „Nemám to v plánu,“ řekl v rozhovoru pro CNN. „Nebudu to dělat navždy, ale v tuhle chvíli si nemyslím, že by odstoupení mělo smysl.“

Fake news si neobjednali

Během interview Zuckerberg komentoval i kauzu společnosti Definers Public Affairs, kterou měl Facebook v minulosti využívat pro boj se svými kritiky. Firma měla zveřejňovat negativní a útočné texty. Šéf Facebooku prohlásil, že se o spolupráci s Definers dozvěděl až z novinových článků.

„Jsem šéf společnosti, jsem zodpovědný za cokoli, co se tu stane,“ připustil. „Nemyslím si, že by to celé bylo o jedné specifické společnosti, která nám měla zajišťovat vztahy s veřejností. Je to o tom, jak zareagujeme.“

Vinu za spolupráci s Definers Public Affairs podle portálu Cnet přijal odstupující šéf veřejné politiky Facebooku Elliot Schrage. Přiznal, že firma usilovala o zveřejnění negativních zpráv o konkurenci. Popřel ale, že by Definers požádala o publikaci falešných zpráv (takzvaných fake news), nebo jim za ně dokonce zaplatila.

Problémový Trump

Zuckerberg v rozhovoru obhajoval i rozhodnutí společnosti z roku 2015, kdy ponechala na síti komentář současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který požadovat „naprosté a úplné zastavení přijímání“ všech muslimů, kteří chtějí navštívit Spojené státy.

Facebook, ilustrační foto
Facebook přiznal spoluzodpovědnost za násilí v Myanmaru. Kritiku tím nezastavil

„Myslím si, že je důležité, aby měli lidé možnost slyšet všechno, co jim političtí lídři chtějí sdělit,“ uvedl šéf Facebooku. „Nemyslím si, že by v těchto případech došlo ve větší míře k porušování našich podmínek.“

Facebook přitom není jedinou sociální sítí, která se musí s Trumpovými příspěvky potýkat. Prostřednictvím twitteru například v minulosti útočil na společnosti, jako je například Amazon nebo Google. Šéf firmy Twitter Jack Dorsey prezidentovu přítomnost na síti bránil. „Twitter dává světu přímé spojení s politickými lídry a podporuje otevřenou diskusi,“ uvedl.

Mezinárodní výbor

Velká Británie ve spolupráci s Irskem, Rakouskem, Kanadou a Argentinou svolala na 27. listopadu do Londýna setkání mezinárodního výboru, který se má zabývat vyšetřováním případů dezinformačních kampaní a ovlivňování voleb prostřednictvím sociálních sítí. 

Na základě informací NYT se k iniciativě přihlásily také Lotyšsko, Brazílie a Singapur. Osmička států vyzvala Zuckerberga, aby se na jednání osobně dostavil a pokud to nebude možné, zúčastnil se alespoň prostřednictvím videohovoru.

„Ačkoli jste uvedl, že nebudete schopný dorazit 27. do Londýna, nevylučuje to možnost předložení důkazů samotných,“ uvedli představitelé zemí v dopise. „Bylo by možné, poskytnout příslušné důkazy prostřednictvím videohovoru?“ ptají se státníci s doplněním, že žádají o odpověď do pondělí 26. listopadu.

Spoluzakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg
Rozhodnuto. Facebook musí zaplatit pokutu 14 milionů za zneužití dat uživatelů