Původ burčáku musí být uvedený v dokladech k produktu, o které inspektorky požádaly i prodavačku v maloměřické vinotéce. „Kontrolovat víno sem chodí inspektoři pravidelně. Zatím bylo vše v pořádku a žádnou pokutu jsme nedostali. Máme burčák z bílého i červeného vína,“ uvedla žena za pultem Andrea Čapková. Jediným nedostatkem bylo chybné označení a uvedení výrobce. To prodavačka po upozornění inspektorek napravila.

Na Hradčanském náměstí v Praze se 17. října konala demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi s názvem Pánové, končíme!
Pánové, končíme! Lidé protestovali před Hradem proti Zemanovi a Babišovi

Burčák
je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné vypěstovaných v ČR, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Takto označený nápoj se smí prodávat  jen od 1. srpna do 30. listopadu. 

V ostatních případech se nápoj smí označovat pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt. 

Nejčastějším problémem je u šizených "burčáků" nadměrně ředěný mošt vodou a s tím související i doslazování.

Odebraný vzorek musí analyzovat laboranti na celkový obsah alkoholu, případné doslazování, botanický a geografický původ. „Na výsledky kontrolovaných parametrů čekáme čtyři až šest týdnů kvůli přirozenému prokvašení burčáku,“ zmínila inspektorka. 

Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, z toho v sedmačtyřiceti případech odebrali vzorek. „Tři vzorky jsou zatím vyhodnoceny jako vyhovující. Šest vzorků kontrolovali inspektoři na místě senzoricky a ty byly také v pořádku,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj od posledních let lepší. Z loňských devětašedesáti zkoumaných vzorků v laboratoři byly nevyhovující čtyři.

Pokuta se pohybuje v řádu desítek až stovek tisíc korun.  

Ilustrační foto.
Mercedes v Británii stáhne 400 tisíc aut. Kvůli vadným airbagům

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ