Po úspěchu s prodejem čerstvě nadojeného mléka přímo ze dvora přišel tento farmář tělem i duší s dalším nápadem. Vyrábět vlastní sýry, tvaroh, jogurty či stloukat máslo.

„Všechno to začalo zhruba před třemi roky, kdy jsem postavil automat na mléko. Říkal jsem si, že by byla škoda nevyužít toho, že jsem na hlavní a poměrně frekventované silnici," začal své vyprávění František Mikoláš.

Ale jak to tak bývá, s jídlem roste chuť a zákazníci se začali ptát, co bude dál. Proto v polovině loňského roku vyrostla v sousedství mlékomatu ještě minimlékárna, kde si mohli lidé koupit kromě jogurtů nejrůznějších příchutí i jogurtové či syrovátkové nápoje, sýry, máslo nebo třeba celé sýrové dorty.

Ovšem tam se podle slov farmáře udržovala špatně hygiena a byla nízká produktivita práce. Rozhodl se tedy minimlékárnu trochu zvětšit.

„V době, kdy jsem se o zvětšení výrobny rozhodoval, byl takový nadbytek mléka, že mi jednoho dne mlékárna oznámila, že si už pro mléko nepřijede. Nezbývalo mi tedy nic jiného než všechno přehodnotit a abych spotřeboval, co možná nejvíc mléka, musel jsem do toho jít ve velkém," zavzpomínal na začátek zrození krhanické faremní mlékárny soukromý zemědělec.

V Krhanicích si od 27. března letošního roku mohou lidé v tamní faremní mlékárně koupit celou řadu mléčných výrobků. K vybudování výrobny dohnala soukromého zemědělce Františka Mikoláše více méně nutnost. Mlékárna od něj přestala odebírat mléko a on musel nepříjemnou situaci začít řešit.

Stejné to prý bylo vlastně i s automatem na mléko. I tam sehrála roli na všechny dopadající ekonomická krize. Už tehdy byla většina měsíců výroba mléka, které dodával František do mlékárny ztrátová. A aby si tedy alespoň částečně vylepšil finanční situaci, vznikl nápad prodávat čerstvě nadojeného mléka přímo ze dvora.

„Potom se sice situace otočila a mléka do velkých mlékáren byl a stále je nedostatek. Ale já už jsem investoval velké peníze do vlastní výroby, takže jsem neobnovil celé dodávky, ale jen část. Prvořadé je pro mne plně využívat vlastní výrobnu," pokračoval František Mikoláš.

Faremní mlékárna nabízí opravdu široký sortiment. Od pasterizovaného mléka, kefíru, jogurtů a jogurtových nápojů nejrůznějších příchutí či čistě přírodních přes sýry, máslo, tvaroh či tvarohové výrobky až po v současné době poměrně žádanou syrovátku. Přesto zákazníků moc nepřichází.

„Jestli je to tím, že skončili prázdniny nebo že je venku zima a prší… Snad se to do budoucna zlepší," doufá František Mikoláš, podle kterého je v současnosti jedině rentabilní mlékomat. Ten má své stálé zákazníky nejen z řad obyvatel obce a lidí z blízkého okolí, ale třeba i z Příbrami, Dobříše či Prahy.

Kromě vlastní prodejny zaváží krhanický farmář svými mléčnými výrobky i několik kamenných obchodů v sousedství. Dokonce přemýšlel i o pojízdné prodejně. To se ale ukázalo jako silně prodělečné.

František Mikoláš ale není zdaleka jediný, kdo má vlastní faremní mlékárnu.

„Myslím si, že nás přibývá jako hub po dešti. Já sám vím o takových dvaceti. Ale ve Středočeském kraji jsme pouze tři. Na Benešovsku v Okrouhlici a já, a na Praze východ v Radonicích," uvedl krhanický farmář, který do budoucna zvažuje ještě vybudování syrovátkových lázní. Věří, že by to mohlo pár lidem posloužit například při léčbě nejrůznějších kožních onemocnění nebo třeba na vyhlazení vrásek. To prý ale až se finančně vzpamatuje.

„A myslím si, že to bude trvat hodně dlouho, než se mi podaří všechno splatit," dodal závěrem František Mikoláš.

Faremní mlékárna v číslech
- v současné době pracuje ve faremní mlékárně šest zaměstnanců
- faremní mlékárna disponuje šesti základními stroji na výrobu mléčných výrobků a to jak přírodních, tak sladkých či slaných
- balící stroj dokáže zabalit až 2400 kelímků jogurtů za hodinu
- sýření sýra trvá čtyři hodiny
- tvaroh zraje šestnáct hodin