Vyrábíme na sto procent, o propouštění v žádném případě neuvažujeme. Zaslechnout podobnou větu od některého zaměstnavatele na Břeclavsku, kde je v souvislosti s ekonomickou krizí bez práce už více než osm procent lidí, je dosti nepravděpodobné. Výjimky se ale najdou.

Například novosedelská pobočka rakouské firmy Wienerberger, která vyrábí stavební materiál, prožívá úspěšné časy. „Výroba jede podle plánu, tedy na sto procent. Nemáme žádné potíže,“ uvedl generální ředitel firmy Josef Kotek.

Závod, který funguje od roku 1992, dává práci zhruba čtyřem desítkám lidí. Podle Kotka se počet zaměstnanců snižovat nebude. Jak řekl, je spíše možné, že v Novosedlech najdou zaměstnaní další lidé díky plánovaným investicím do závodu.

„Chtěli bychom výrobu modernizovat a investovat do nových technologií. To jsme udělali také v minulosti, a proto jsme nyní podle mého názoru proti celosvětové finanční krizi do jisté míry imunní,“ uvažoval generální ředitel společnosti Wienerberger.

Celkem bez potíží jsou i další firmy v regionu. Nepříjemnou zprávu o vyhazovu si nevyslechli ani zaměstnanci břeclavského závodu společnosti Linde + Wiemann CZ. I přesto, že vyrábí pro automobilový průmysl, který je jedním z nejvíce postižených odvětví.

Lidé se však museli smířit s odchodem do sesterských závodů. „Máme je v Lysé nad Labem, ale i v Německu nebo ve Španělsku. Tam všude naši lidé pracují nebo donedávna pracovali. Tímto způsobem přečkáme dobu, než se v Břeclavi znovu nastartuje výroba,“ vysvětlil ředitel břeclavského závodu Marek Zemčík.

Ani Linde + Wiemann CZ se ovšem úplně nevyhnul nuceným dovoleným a snižování stavů. „Nucené dovolené jsme zatím měli jen na přelomu roku. Další částečná odstávka výroby se předpokládá v devátém kalendářním týdnu. Už v lednu jsme bohužel byli nuceni dát výpověď některým zaměstnancům z důvodu nadbytečnosti. Byli to ale jen jednotlivci,“ poznamenal ředitel firmy s bezmála sto třiceti zaměstnanci.

Ekonomické krizi musejí na Břeclavsku čelit i živnostníci. Kupříkladu Bedřich Kamenský, který má v Břeclavi několik let pokrývačskou a izolatérskou firmu, s ní bojuje prozatím více než úspěšně. On a jeho několik zaměstnanců má totiž stále plné ruce práce.

„Dokonce jsme se ještě nedostali k novým zakázkám a doděláváme ty z loňska. Je to podle mého i tím, že pokud skutečně někdo potřebuje na domě něco důležitého opravit, nehledí na to, jestli nějaká krize je, nebo není,“ míní majitel firmy.