Nárůst i snížení počtu zaměstnanců předpovídá po pěti procentech zaměstnavatelů a 87 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro čtvrté čtvrtletí hodnotu nula. V předchozím čtvrtletí byl index plus jedno procento, když nárůst očekávalo sedm procent firem a pokles šest procent.

„Nezaměstnanost v létě začala růst i přes to, že letní sezona obvykle představuje rostoucí poptávku po pracovnících ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. S pokračující recesí české ekonomiky bude situace na trhu práce nadále stagnovat, firmy budou opatrné v náborech zaměstnanců," řekla na tiskové konferenci generální ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody, kde čistý index trhu práce dosahuje hodnoty sedmi procent. Také zpracovatelský průmysl s indexem šest procent hlásí pozitivní zprávy pro uchazeče o práci. Naopak index pro ubytování a stravování má hodnotu minus sedm procent a neuspokojivé náborové plány jsou také v odvětví finance pojištění, nemovitosti a další služby podnikům s minus pěti procenty.

Zaměstnavatelé v Čechách očekávají pro poslední kvartál nepříznivé náborové prostředí s hodnotou indexu minus dvě procenta. Zaměstnavatelé v Praze předpovídají opatrné náborové plány s indexem dvě procenta, stagnující náborové prostředí hlásí i zaměstnavatelé na Moravě, kde je index jedno procento.

Nejistota na světových trzích

V globálním pohledu jsou náborové aktivity ve čtvrtém čtvrtletí ovlivněny celkovou nejistotou na světových trzích, především v Evropě, a zpomalením růstu v Indii, Číně a Brazílii. Výsledkem těchto vlivů je očekávání snížení náborových aktivit v porovnání s předchozím čtvrtletím i v meziročním srovnání. Nicméně náborové plány zůstávají pozitivní ve třech čtvrtinách sledovaných zemí a oblastí.

V regionu Evropy a Středního východu jsou pracovní příležitosti nejsilnější v Turecku, Rumunsku, Izraeli a Norsku, naproti tomu nejslabší v Řecku a Itálii. Francouzský, německý a britský trh práce prokazuje určitou odolnost a náborové plány zůstávají relativně stabilní v porovnání s předchozím obdobím, a to i přes přetrvávající nestabilitu eurozóny.

Čtěte také: Nezaměstnanost v srpnu zůstala na 8,3 procentech, přibylo volných míst