Pokud zaměstnavatel neuzavře se svými pracovníky jinou dohodu, je povinen jim za směny o víkendech a v noci zaplatit vedle mzdy příplatek ve výši nejméně 10 procent z průměrné hrubé mzdy. Do toho se ale mnohým podnikům moc nechce.

„Trvá také povinnost dát lidem za práci o svátku stoprocentní příplatek a za přesčas nejméně 25 procent,“ upřesnil krajský předseda Asociace samostatných odborů Milan Šubrt. „Od nového roku je ale možné sjednat jinou minimální výši příplatku. Podle našich informací se některé firmy teď k tomu chystají. Chtějí dát lidem za noční a víkendové směny příplatek třeba jen 5 procent,“ dodal.

Za práci přesčas ani korunu?

Před několika dny podle Milana Šubrta jedna z firem na Liberecku oznámila zaměstnancům, že jim zaplatí jen polovinu přesčasů, neboť nový zákoník práce jim podle jejího mínění umožňuje nedat jim za přesčasy nic. „Další podnik nám vyhrožuje, že když budeme trvat na zvýšení mzdy v tomto roce, nebude lidem hradit přesčasy. Vedení firem má nejraději, když jsou lidé neinformovaní. Pak s nimi mohou manipulovat, jak chtějí, a namluvit jim cokoli,“ poznamenal odborový předák.

Pokud bude chtít firma s vámi kvůli přesčasům a práci v noci a o víkendu sjednat dodatek k pracovní smlouvě, pak byste se měli důkladně rozmyslet, než něco podepíšete. V dodatku totiž může stát, že přesčasy máte zahrnuté v základní mzdě. „Šéf na lidi vybafne, oni se leknou a podepíšou dodatek hned. Pak se diví, že za přesčasy nedostanou ani korunu. Radíme stále totéž. Vzít si s sebou na jednání s vedením kolegu jako svědka, pak si manažeři nedovolí tolik zastrašovat. Dobré je nepodepsat hned, ale odnést si dodatek domů a poradit se,“ řekl Milan Šubrt.

Tam, kde odbory nejsou, si firmy ze zákoníku práce těžkou hlavu nedělají. „Asi jednou měsíčně musím v sobotu do práce. Nikdo se s námi ale o žádném příplatku nebaví,“ přiznala mladá žena, která pracuje v Liberci jako účetní.

Jana Švecová