Ztráta místa není to nejhorší, co může nezaměstnaného potkat. Jen během ledna a února řešil úřad práce několik desítek případů, kdy propuštění lidé nemohli dostat spravedlivou podporu v nezaměstnanosti podle výše posledního platu. Nepředali totiž úřadu včas všechny potřebné dokumenty, protože firmy, kde pracovali, zmizely.

„Znepokojuje nás, že lidé nemohou sehnat bývalé zaměstnavatele. Je to velký problém,“ připustil Jiří Pánek, který má na úřadu na starosti zprostředkování práce a poradenství.

V praxi to vypadá asi takto: čerstvě propuštěný nezaměstnaný se vrátí do práce třeba pro zápočtový list, ale firma má zavřeno nebo se přestěhovala. Telefony nikdo nezvedá. Úřad práce sice shání informace o nedostupném zaměstnavateli přes různé veřejné instituce, ale často neúspěšně.

Podle Pánka bezradní nezaměstnaní uvádějí, že se obracejí na policii a nevylučují hromadná trestná oznámení.

Zákon umožňuje zaevidovat nezaměstnaného i na čestné prohlášení. Jenže k rozhodnutí o podpoře potřebuje úřad hlavně potvrzení o výši průměrného výdělku a od 1. ledna i evidenční list důchodového pojištění. Pokud nezaměstnaný bez svého zavinění nemůže doklady doložit, dostane jen minimální měsíční podporu, tedy zhruba tři a půl tisíce korun. Tato nouzová podpora se vypočítává pro první dva měsíce z 0,15násobku průměrné mzdy v ČR a během podpůrčí doby klesá až na její 0,11násobek. „To se lidem samozřejmě nelíbí, a proto nadávají,“ řekl Pánek.

Kdyby totiž nezaměstnaný s vyšším příjmem doložil s výpovědí všechny doklady, mohl by brát i přes dvanáct tisíc korun.

Nezaměstnanost se zvyšuje

Počet lidí bez práce už několik měsíců stoupá. Město Most se chce více zapojit do boje proti nezaměstnanosti a zabránit dalšímu sociálnímu vyloučení ohrožených skupin obyvatel. Nedávno zažádalo EU o podporu v rámci mezinárodního projektu Labour-Plus. „Zaměřen je na inovační strategie pro rovnoprávné zaměstnávání. Určen je především lidem, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Hledat proto bude způsoby, jak je navrátit do pracovního procesu,“ informoval Karel Bořecký z magistrátu.

Na přípravě projektu se podílela řada evropských zemí, Most je jediným českým zástupcem. Výstupem by měla být studie, která bude sloužit jako podklad pro další, již konkrétní projekty.

Pokud mostecký Labour-Plus získá v Bruselu finanční podporu, pak se začne realizovat již v letošním roce.