"Z trhu se nám donesly informace, že obchodní zástupci Sazky obchází provozovatele terminálů a říkají, že končíme. Strhávají naše plakáty, své losy umisťují do našich stojanů a provozovatele nutí vypovědět s námi smlouvu, jinak dostanou od Sazky výpověď," uvedl Vepřek.

Podle něj se tato činnost, která trvá zhruba půl roku, v poslední době stupňuje. "Takřka neustále se na nás obrací některý provozovatel s tím, že se s takovým jednáním setkal. Někteří proto naši smlouvu převedli například na manželku, aby tomu mohli čelit. Jen v poslední době jsme však takto přišli o pět smluv," uvedl Vepřek. Firma nyní podle něj shromažďuje důkazy a chystá právní kroky. "Myslíme si, že to hraničí se zneužitím dominantního postavení," dodal. Připustil stížnost k antimonopolnímu úřadu.

Podle Vepřeka nejde primárně o finanční potrestání konkurence. "Nepotřebujeme, aby Sazka dostala pokutu, ale aby tohle přestala dělat. Aby se začala chovat férově," řekl Vepřek.

Sazka nařčení odmítá

Mluvčí Sazky Václav Friedmann nařčení rázně odmítl a dnešní prohlášení zástupců Fortuny označil za napadání konkurence. "Sazka jednoznačně odmítá tato nařčení a jsme velmi překvapeni výroky a rétorikou Fortuny. Obvinění ze strany Fortuny vnímáme spíše jako snahu o napadání konkurence, než soustředění se na vlastní problémy. Takové praktiky jsou Sazce cizí a vždy se budeme soustředit v první řadě na zákazníka, což naše výsledky potvrzují," reagoval Friedmann.

Bez zajímavosti není to, že sama Fortuna se s podobným problémem v minulosti potýkala. Před několika lety si stěžovala konkurenční Chance na jednoho konkrétního zástupce Fortuny, kterého vinila ze stejných nekalých praktik. Spor tehdy vyřešilo až předběžné opatření soudu nařizující, aby se takového jednání zdržel.

Společnost Sazka má v oblasti číselného sázení dominantní postavení, její podíl na trhu dlouhodobě převyšuje 95 procent. Tržby z loterijní činnosti se jí loni zvýšily na 7,199 miliardy korun z předloňských 5,885 miliardy korun. Fortuna loni za loterie utržila 16,1 milionu eur (podle aktuálního kurzu 448 milionů korun), což představovalo meziroční pokles o 18 procent.