Gazprom o rozšíření sítě plynovodů jedná s evropskými zeměmi již delší dobu. K této otázce se Rusko vrátilo v souvislosti s tím, jak se mu nedaří vyřešit spor se sousední Ukrajinou ohledně ceny plynu. Roční kapacita nového potrubí má činit nejméně 15 miliard metrů krychlových.

„Jde pouze o dokument týkající se studie proveditelnosti a neznamená, že nový článek bude postaven," sdělila agentuře Reuters k ujednání mezi oběma stranami místopředsedkyně představenstva Europol Gaz Gražyna Piotrowská-Oliwová.

Plynovodem Jamal-Evropa, který je dlouhý více než 2000 kilometrů, putuje plyn ze sibiřského Jamalu přes Bělorusko a Polsko na evropský trh, jehož potřeby Gazprom kryje ze zhruba 25 procent. Trasa plynovodu končí v Německu nedaleko hranic s Polskem. V roce 2006 dosáhl plynovod maximální kapacity 32,9 miliardy krychlových metrů. Europol Gaz vlastní krychlových metrů, čímž se kapacita stávajícího plynovodu zvýší o 30 procent. Šéf Gazpromu Alexej Miller v prohlášení sdělil, že na rozšíření plynovodu se budou podílet „polští partneři". Návrh počátečního inženýrského projektu by podle odhadů mohl být dokončen do šesti měsíců.

Zvýšení dodávek plynu z Moskvy však v Polsku podle Reuters naráží na odpor. Polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski tento týden prohlásil, že o stavbě nového tranzitního plynovodu na polském území rozhodne svrchovaně polská vláda a že stavbu může realizovat jedině polský investor.

„Polsko roky pracovalo na diverzifikaci (svých dodávek plynu). Proto nemáme zájem o radikální zvýšení (objemu) plynu, který budeme kupovat od Gazpromu," řekl dnes polský premiér Donald Tusk.