Za to zástupci akcionářů Agrobanky přistoupili na stažení návrhu na konkurz. Stáhnou rovněž žaloby, kterými napadali neplatnost kupní smlouvy, na jejímž základě prodal před deseti lety nucený správce Agrobanky takzvanou zdravou část Agrobanky koncernu GE Capital. V nynější situaci tak nebylo jasné, zda by do konkurzní podstaty Agrobanky nebyla zahrnuta také část GE Money Bank.

ČNB, která vyzývala k řešení situace jednáním, je jedním z akcionářů Agrobanky a také jejím věřitelem. Centrální banka má vůči Agrobance dvě pohledávky za celkem 17,2 miliardy Kč. Pokud dohodu v pátek schválí dozorčí rada Agrobanky, stáhnou likvidátor a představenstvo společnosti návrh na konkurz, který před několika dny podali k Městskému soudu v Praze. Podle Euro OnLine by tak již nic nemělo bránit tomu, aby se více než desetiletá kauza téměř definitivně uzavřela.

Agrobanka, která je nyní v likvidaci a nevyvíjí žádnou činnost, se do nucené správy dostala na podzim 1996. Nucený správce v roce 1998 prodal její zdravou část společnosti GE Capital a z této části po doplnění kapitálu vznikla současná GE Money Bank. ČNB do nově vzniklého bankovního domu vložila 20 miliard korun.

Celou věcí se zabývá i Evropská komise. Prodej části Agrobanky ale Krajský obchodní soud v Praze i Městský soud v Praze odmítly zapsat do obchodního rejstříku. Dohoda mezi Agrobankou a GE Capital nebyla podle soudů smlouvou o prodeji podniku. Z valné hromady akcionářů Agrobanky minulý týden vyplynulo, že návrh na konkurz je nevyhnutelný, protože společnost je podle likvidátora i dozorčí rady předlužená.