„Právě jsem opustil Frankfurt. Úžasné setkání, skvělé počasí, opravdu jsem si to užil. To je dobře, protože tam teď budu trávit mnohem více času. #Brexit," napsal šéf Goldmanů na svůj Twitter.

Blankfein byl ve Frankfurtu na „klientské schůzce“. Bankéř, který není fanouškem brexitu, twitterový účet používá ojediněle. Server BBC proto jeho sdělení věnuje velkou vážnost.

Deutsche Bank 3
Deutsche Bank připravuje přesun z londýnského City do Frankfurtu. Kvůli brexitu

Gigant z Wall Street v Londýně zaměstnává šest tisíc lidí. Toho, co by mohlo po brexitu nastat, se obávají i další světové banky sídlící v londýnském City. Většina z nich již má plán na odchod v záloze. Londýn využívají jako bránu ke vstupu na evropský trh. Až Británie vystoupí z jednotného evropského trhu, banky by k němu mohly ztratit přístup.

Přijít by mohly o takzvané pasportní práva, které jim umožňují prodávat finanční služby nezávisle na hranicích států.

Začátkem září banka uvedla, že si ve Frankfurtu sjednává pronájem kanceláří s kapacitou tisíc zaměstnanců. Zatím ve frankfurtské pobočce pracuje na dvě stovky bankéřů.

Nad Brexitem se vznáší otazník
Británie může ztratit evropský digitální trh. Přijde tím o 67 miliard eur ročně

Šéf německé větve Wolfgang Fink v září rovněž prohlásil, že by se zde mohlo personální obsazení dokonce až zčtyřnásobit.

Banka ale nevyloučila ani případný přesun do Paříže.

V celé Británii pracuje ve finančním sektoru 1,1 milionu lidí, z toho 360 tisíc v City. Z nich je 78 procent "domácích" a 11 procent ze zemí Evropské unie, především z Irska, Itálie a Francie. Londýn je tak jedním z největších finančních center společně s New Yorkem, Tokiem, Hongkongem, nebo Curychem.

Mluvčí britské vlády již dříve ujišťoval, že Londýn si svou pozici finančního lídra zachová. „Londýn je a zůstane světovým finančním centrem. Máme škálu talentů, dobrou legislativu, regulaci i přísun kapitálu v čemž nám ostatní centra v Evropě nemohou konkurovat,“ prohlásil.

Mluvčí Goldmanů zatím Blankfeinovo příspěvek odmítl komentovat.

Ilustrační foto.
V City by prý mohly být ohroženy desetitisíce pracovních míst