Podnik se 460 lidmi, který vyrábí kompletní sedadla pro nákladní vozy Daimler a DAF, nezískal dotaci 100 milionů korun na stavbu nové haly na sedačky do vlaků a na vývojové centrum pro evropské závody Grammeru, řekl ČTK jeho ředitel Martin Kořínek.

„Naše firma rozhodnutí MPO nechápe. Sdělili nám, že nejde o inovativní výrobu,“ dodal. Grammer podle Kořínka splnil všechny podmínky a investoval 320 milionů korun do hal na výrobu sedaček pro nákladní vozy, v nichž nyní drží 36 procent evropského trhu. Německá matka nakonec po neobdržení dotace pozastavila investice do nové haly na výrobu sedaček do vlaků, které měly být určeny pro celý evropský trh.

„Chci se na to podívat, protože jsem přesvědčen, že toto je velmi zajímavý produkt a jejich záběr na světovém trhu a úspěch je neoddiskutovatelný. Bezesporu nese atributy inovativního produktu a já budu chtít vysvětlení,“ řekl ČTK ministr.

Kuba se v Tachově setkal se starosty a podnikateli, s nimiž jednal hlavně o podpoře hospodářsky slabého regionu, kam bylo Tachovsko zařazeno znovu před dvěma lety, ale zatím nedosáhlo na dotace, protože speciálnímu fondu ministerstva pro místní rozvoj chybějí peníze. „Je důležité, aby podmínky pro podpory inovativních produktů směřovaly právě do těchto slabších oblastí, kde vznikají takovéto výrobny, které jsou schopny uspět se svými produkty na trzích a zaměstnávat naše lidi. Budu se po těchto zkušenostech ptát našeho ředitele, který řídí operační programy, jak bychom je co nejlépe do těchto oblastí nasměrovali,“ řekl Kuba.

Ministr není fanouškem dlouhodobé podpory regionu, ale spíše chce hledat stimulační procesy, které rozjedou podnikání, které region živí. Chce, aby operačních programů nebylo 24 jako dosud, ale zhruba pět a byly zaměřené na konkrétní priority, které povedou ke konkurenceschop­nosti ČR. „Důležité je, aby byl zachován Regionální operační program s tím, aby se dokázaly preferovat regionální priority,“ dodal.

Jako hlavní bolest regionů označil Kuba technické školství, které je nutné s kraji a starosty řešit. Do konce dubna chce s Hospodářskou komorou a Svazem průmyslu a dopravy dát vládě návrhy konkrétních kroků změn legislativy kvůli většímu zapojení firem do vzdělávání. „Je to o neustálém hledání toho, kam směřovat podporu tak, aby nebyla plošná, aby to nebylo plýtvání penězi na nějaké měkké projekty, ale aby šla do projektů, které jsou na trhu úspěšné a dokážou zaměstnávat lidi, a to je právě ta cesta, kterou regiony jako Tachovsko potřebují,“ uvedl.

Podle Kuby celý současný školský systém generuje řadu vzdělaných lidí v oborech, které ČR nepotřebuje. Jako neudržitelný považuje trend, že si lidé dodělávají libovolnou vysokou školu, aby měl vyšší platovou třídu.