Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi propadli grilování, prodej grilů výrazně roste

PRAHA - Češi si oblíbili grilování, z čehož mají radost obchodníci. Prodej grilů, masa a grilovacích potřeb totiž v posledních letech výrazně roste a lidé podle obchodníků neváhají investovat do kvalitnějších a dražších grilů.

27.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Alena Burešová

Rostoucí popularitu grilování potvrzují také řezníci, kteří proto do nabídky zařazují speciální masné výrobky určené právě pro tento způsob úpravy. Podle loňského průzkumu společnosti Unilever se grilování pravidelně věnuje již přibližně třetina Čechů.

Rostoucí prodej grilů si pochvalují například majitelé sítě prodejen Mountfield. "V loňském roce jsme prodali v hlavní sezoně od dubna do června, kdy se toto zboží nejvíce nakupuje, přibližně 4800 zahradních grilů," řekl mluvčí společnosti Václav Brom.

Odhadl, že letos bude prodej grilů díky brzkému příchodu jara ještě vyšší. "Lidé začali grilovat, a tudíž si i pořizovat nové grily, podstatně dříve. Od začátku roku jsme již prodali téměř 3000 grilů. Předpokládám proto, že letošní prodej grilů bude ve srovnání s loňským rokem vyšší zhruba o 25 procent," podotkl Brom.

Jeho slova o rostoucí poptávce po grilech potvrzuje i jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek. "Díky tomu, že letos byla mírná zima, začali lidé grilovací potřeby nakupovat již v polovině března. Meziroční nárůst prodeje grilů je velice znát," řekl.

Zákazníci navíc při výběru grilů podle obchodníků již tolik nehledí na cenu a kupují si kvalitnější výrobky. "Lidé dávají stále více přednost grilům, které zaručují zdravou přípravu pokrmů, tedy grilům plynovým s lávovými kameny. Nebo grilům s elektricky vyhřívanými plotnami. Jejich podíl na celkovém prodeji grilů je již zhruba 65 procent," uvedl Brom. Dodal, že zbývající podíl patří klasickým roštovým grilům na dřevěné uhlí, které jsou levnější.

Podobně hodnotí trendy v prodeji grilů Vyhnálek. "Ve srovnání s rokem 2005, kdy jsme značkové grily zařadili do naší nabídky, vzrostl jejich prodej o stovky procent. Zvyšuje se samozřejmě také prodej různých grilovacích potřeb a přísad," podotkl.

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda obliba grilování narůstá a grilovací sezona se stále natahuje. Hlavní období ale začíná podle počasí koncem května až začátkem června a trvá do poloviny září. "Projevuje se to v poptávce po mase, ale s ohledem na české zvyklosti hlavně po masných výrobcích, jako jsou špekáčky a klobásy. Prodej tohoto hlavního 'českého' grilovacího zboží v sezoně prudce narůstá," uvedl Kloud.

Ačkoli pořád ještě převládá grilování uzenin, roste podle něj i poptávka po mase na gril. Zvedá se rovněž zájem o připravené polotovary. "Ne každý spotřebitel umí vybrat vhodné maso, ne každý je umí připravit na grilování," podotkl Kloud.

Podle loňského průzkumu Unileveru ČR a agentury Opinion Window nejčastěji grilují rodiny s dětmi. Mezi nimi více než dvě třetiny dotázaných posedí u opékání častěji než pětkrát ročně. Víc než pětina rodin s dětmi nad 15 let dokonce griluje více než 16krát ročně. Mezi měsíce, kdy Češi nejčastěji využívají gril či otevřený oheň k přípravě pokrmů, patří květen až srpen. V červenci a srpnu se této činnosti věnuje takřka 100 procent dotazovaných. Naproti tomu v dubnu či říjnu jsou to pouze čtyři procenta.

Více než třetina lidí, 36 procent, používá otevřená ohniště, 34 procent potom grily na dřevěné uhlí. Nejraději Češi grilují nebo opékají špekáčky či jiné uzeniny. Na druhém místě skončila drůbež a třetí nejpopulárnější jsou speciálně připravené grilovací párky.

I díky stále rozšířenějšímu grilování v Česku roste trh s dresinky, omáčkami k masu, hořčicemi, kečupy či zálivkami na saláty. Češi ročně za toto zboží utratí přes 100 milionů korun, z toho více než 40 procent během letních měsíců, uvedl Unilever ČR.

27.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stanislav Šulc.
3 17

Pohledem Stanislava Šulce: Hrdinní čeští Pepíci

Ilustrační foto
1 7

Cena půdy stále stoupá. Pro zemědělce začíná být neúnosná

Bronzová Samková v Brně a 88letý násilník s paličkou na maso: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 21. února 2018.

Ruští curleři vrátí bronz. CAS zrušil dopingové slyšení

Nepřijdu, stejně nemám šanci na úspěch. S těmito slovy odmítl ruský curler Alexandr Krušelnickij slyšení u Arbitrážního soudu pro sport (CAS), u kterého měl vysvětlovat svůj pozitivní dopingový nález na zakázané meldonium. On i jeho manželka Anastasia Bryzgalová tak odevzdají bronz, který v Pchjongčchangu vybojovali v soutěži smíšených družstev. Medaili by měli zpětně získat Norové.

Bidař s Duškovou slavili v Koreji životní úspěch i Nový rok

/ROZHOVOR/ Na olympiádě zaznamenali životní úspěch. Navzdory tomu, že partnerka si na podzim poranila koleno a účast na olympiádě se jim vzdalovala. Nakonec na ní ale sportovní dvojice Martin Bidař a Anna Dušková vyjeli krásné čtrnácté místo. Krasobruslařská dvojice se mezi prvními vrátila domů do vlasti a po krátké zastávce navštívila Olympijské festivaly v Brně a Ostravě.

Místo vysvětlení emoce i lži. Dusno ve školce Doubek trvá

Debata, která měla přinést odpovědi na další dění ve svítkovské Mateřské škole Doubek. Místo toho však téměř tříhodinový kotel, který většinou ovládaly emoce.  Setkání, které na úterní odpoledne svolala radnice, mělo nabídnout urovnání sporů po sérii stížností na přístup ředitelky k rodičům a zaměstnancům. Zjitřená atmosféra ve školce ale byla znát.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT