Provozovatelé penzionů a služeb mají problémy se uživit, někteří kvůli tomu z hor odcházejí nebo si musí přivydělávat jinde. „Důvodem jsou hlavně levné rekreace u moře, kterým Češi v létě dávají přednost,“ řekla starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Krkonošské středisko má navíc podle Zbrojové mnoho Čechů spojeno jen s lyžováním a zimní dovolenou. „To bychom chtěli změnit,“ řekla. Představit krkonošské středisko jako místo pro letní dovolenou má akce Harrachov za polovinu - Happy Weekend, kterou ve dnech 17. až 19. června oficiálně odstartuje letní sezona.

Projekt připravila radnice spolu s místními podnikateli. Zatím se jich zapojilo 21, Zbrojová ale věří, že v budoucnu jich bude víc. „Rádi bychom touto akcí založili novou tradici zahájení letní sezony,“ vysvětlila starostka.

Atrakce

Od pátku do neděle budou moci návštěvníci se slevou vyzkoušet v Harrachově celou řadu atrakcí od jízdy na bobové dráze až po obří houpačku, kde skok vyjde dospělého v akční ceně bez pětikoruny na stovku. Se slevou se zájemci projedou i harrachovským vláčkem, dospělí namísto 250 korun zaplatí 130 a dětské jízdné ze stokoruny poníží na padesátikorunu.

Polovinu zaplatí také třeba za exkurzi do sklárny, prohlídku hornického muzea nebo na minigolfu. Za polovinu se lze také o víkendu ubytovat v některých hotelech a penzionech, slevu nabízejí i některé restaurace a bary.

Podmínkou je slevový pas, který bude možné koupit za 50 korun v Infocentru KRNAP, děti do 10 let ho dostanou zdarma.

Ve městě s necelými 1 600 stálými obyvateli je podle odhadů na 15 000 rekreačních lůžek. S úbytkem hostů má ale stále více ubytovatelů problémy se uživit. Cestovní ruch je přitom hlavním zdrojem příjmů většiny místních obyvatel. Jediným průmyslovým podnikem je sklárna a minipivovar Novosad a syn, kde má práci zhruba stovka lidí, i v jejím případě ale příjmy z turistiky tvoří téměř polovinu tržeb.

Důležitý zdroj příjmů

Turistika je jedním ze zdrojů příjmů i pro městskou kasu. Jen z lázeňského a ubytovacího poplatku získává město ročně necelých pět milionů korun a zhruba půl milionu z parkování. „A to ne všichni poplatky městu odvádějí,“ připustila Zbrojová.

Turistika ale pro Harrachov představuje i velké náklady, jen na údržbu komunikací v zimě vydá město více než 3,6 milionu korun, likvidace odpadu stojí kolem 2,3 milionu korun, přitom na poplatcích radnice vybere zhruba půl milionu.

„Budeme muset přehodnotit některé naše vyhlášky, zřejmě se nevyhneme zvýšení poplatku za odpad, který je jen 360 korun, zvážit musíme i úpravu daně z nemovitosti,“ připustila starostka.

(čtk/lek)