OKD si chce tímto krokem zajistit dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří budou obsluhovat nové těžební stroje. „V souvislosti s masivními investicemi se důlní technologie výrazně proměnily a OKD potřebuje zaměstnance, kteří je dokážou kompetentně obsluhovat. V roce 2008 se proto firma vrátila k systematické podpoře hornického školství, kterou uzavřením smlouvy s havířovskou školou významně rozšiřuje,“ vysvětlil personální ředitel OKD Radim Tabášek.

Do školy v Havířově v září nastoupí studenti prvních ročníků, které bude OKD podporovat stejným způsobem jako jejich vrstevníky v Karviné. Mohou počítat například s měsíčním stipendiem ve výši 3000 korun, praxí na povrchových pracovištích OKD, možností letních brigád a dalšími výhodami. „Pro mnohé může být nejdůležitější to, že firma po ukončení studia zaručuje jistotu zaměstnání,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Případní zájemci se mohou o možnosti studia informovat už za pár dní. 1. února totiž Střední škola v Havířově-Šumbarku pořádá Den otevřených dveří výhradně pro zájemce o studium důlních oborů.

Hornické školství zažívá renesanci

„Hornické školství má na naší škole dlouholetou tradici. Vážíme si toho, že díky spolupráci s OKD můžeme rozšířit nabídku o obory, které absolventům zaručují perspektivu na trhu práce. To je v našem regionu poznamenaném strukturální nezaměstnaností nesmírně důležité. Věřím, že si to rodiče i žáci uvědomí a o hornické obory u nás bude stejně velký zájem, jako tomu je v Karviné,“ konstatoval ředitel školy Josef Říman.

Hornické učňovské školství zažívá po dvaceti letech renesanci. V současné době se na práci v OKD připravuje na Střední škole techniky a služeb v Karviné čtyřiasedmdesát budoucích důlních elektrikářů a zámečníků.

Společnost OKD je navíc připravena podporovat studenty v dalším studiu.

„Kdo se rozhodne ve studiu důlních nebo příbuzných oborů pokračovat v maturitním, nebo dokonce vysokoškolském studiu, může počítat kromě stipendia i s konzultacemi při zpracování závěrečných prací a možnost odborné stáže v OKD,“ vysvětlil Tabášek.