Přímé platby pro Česko a další země, které do EU vstoupily v roce 2004 nebo později, rok od roku rostou, přesto stále zaostávají za dotacemi ve starých unijních státech.

„Je to proto, že přímé platby pro nové členské státy EU se postupně zvyšují. V roce 2011 mají čeští zemědělci nárok na 80 procent z částky, kterou dostávají farmáři ve starých členských zemích. V roce 2012 obdrží 90 procent a plného vyrovnání se dočkají v roce 2013,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který vyplácení dotací v Česku administruje, začne vydávat od příštího týdne rozhodnutí. Výplaty poputují k farmářům od 1. prosince, což je oficiální termín stanovený Evropskou unií.

Na hektar obhospodařované půdy tuzemské zemědělské podniky obdrží 4686,50 Kč. Loni sazba činila 4060 Kč. Farmáři letos zaslali fondu takřka 27.000 žádostí o dotace, zhruba o 1000 meziroč­ně více.

Jako první začal SZIF v polovině října vyplácet peníze farmářům hospodařícím v takzvaných méně příznivých oblastech. Na účty těchto zemědělců již doputovalo 1,5 miliardy korun z celkových 2,7 miliardy Kč. „Předpokládám, že do konce roku bude tato dotace v podstatě vyplacena všem žadatelům o toto opatření. Včasná výplata evropských peněz je a vždy bude jednou z mých nejzásadnějších priorit v pozici ministra zemědělství,“ podotkl Bendl.

Ministerstvo zemědělství má nyní k dispozici zhruba jen 1,3 miliardy na citlivé komodity

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit díky dorovnání z národního rozpočtu.

Na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do EU mají čeští zemědělci pro letošní nárok na dorovnání až 4,8 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství má ovšem nyní k dispozici zhruba jen 1,3 miliardy na takzvané citlivé komodity. Mezi ně patří například chov přežvýkavců, pěstování brambor na škrob a produkce chmele. Úřad našel peníze ve vlastním rozpočtu, ministerstvo financí pro letošní rok v rámci úsporných opatření resortu zemědělství nedalo na dorovnávací platby ani korunu.

Bendl v tomto týdnu jedná s ministerstvem financí, aby částka na letošní dorovnání plateb mohla ještě vzrůst. „Doufám, že se mi podaří peníze pro naše zemědělce získat i přesto, že jednání probíhají již v samém závěru fiskálního roku, kdy jakákoliv změna je velmi obtížná,“ řekl ministr.

Čtěte také: Místo bioovoce sklízíme jen ekoseno