Otázkou zůstává, jak je možné, aby na průmyslovém Kolínsku byla taková nezaměstnanost. „Obecně se říká, že Kolínsko je průmyslové. Já si tím ale nejsem jist. Sice říkáme Kolínsko, ale myslíme hlavně Kolín, maximálně Český Brod," vysvětluje.

Podle jeho slov sice existují průmyslové firmy na Kolínsku, ale úzce specializované, které mají úzkoprofilové požadavky na pracovníky. „Zbytek regionu je v podstatě agrárně založen. Ale i primér je pod tlakem nákladové efektivity," vysvětlil. Pracovníci musí podle jeho slov umět obsluhovat drahé stroje a zařízení, mnohdy s prvky výpočetní techniky. „Práce v agrárním sektoru tak zdaleka není pro každého a vyžaduje odbornost," říká o zemědělství.

Negativní dopravní uzel

Mnoho Kolíňáků jezdí za prací do Prahy nebo Pardubic. „Dopravní uzel ale může fungovat i negativně. Když jste v Praze a končíte v šest večer, tak si tam i nakoupíte. Peníze tak zůstanou v Praze a nepomůžou obchodníkům v regionu," popsal situaci.

Stejnou situaci podle jeho slov každou chvilku řeší malé obce, kde je problém udržet v chodu malé obchody a restaurace.

Podle jeho názoru neprospívá zaměstnanosti ani dopravní síť regionu. „Zkuste dojet na směnu, když nebudete chtít použít vlastní vůz, ale hromadnou dopravu, zabere to hodně času. Některé firmy svážejí, ale lidé přesto mají problém za prací dojíždět," řekl.

Ředitel kolínského úřadu práce Jan Máslík:

Češi pomalu střízliví z nákupní horečky. Ta teď čeká další generaci

S ředitelem kolínského úřadu práce jsme si popovídali blíže o nezaměstnanosti na Kolínsku a zda je možné ji nějak vyřešit.

Lidé si často stěžují, že je problém najít práci. Co byste jim řekl?
Šance práci najít je, ale je to obtížné a vyžaduje to spoustu trpělivosti, řada dopisů či emailů personalistům zůstane bez jakékoliv odpovědi. Máme informační poradenské středisko, snažíme se s lidmi dále pracovat, zejména s dlouhodobě evidovanými. Klientům úřadu je k dispozici celá paleta služeb individuální poradenství, kariérové poradenství, skupinové akce, možnost získat novu kvalifikaci nebo nechat se zaměstnat na úřadem dotované místo.

Jak jsou na tom absolventi?
V případě absolventů středních škol, kteří neuspěli u maturity, je chceme motivovat k návratu do školy. Takto mají totiž nejvyšší dosažené vzdělání pouze základní.

Je problém najít práci se základní školou?
Dlouhodobě je lidí se základním vzděláním v evidenci zhruba 35 procent, dalších 38 procent je vyučených. Ale ti za sebou mívají relevantní pracovní zkušenost, takže zaměstnavatel sáhne po nich. Celorepublikově úspěšný je projekt stáží ve firmách, ve středočeském kraji startuje projekt odborné praxe ve firmách, aby se sladila poptávka po konkrétních profesích.

Existuje nějaké řešení pro Kolín?
Víte, krize trvá dlouho a lidé jsou už netrpěliví. Ale ekonomika jako taková se řídí určitými pravidly a zvyklostmi například velké setrvačností. Náš okres navíc víceméně kopíruje celorepublikový stav, který je velmi závislý na stavu světové, resp. evropské ekonomiky. V té době se sešla celá řada pozitivních faktorů levné peníze ve světě a s tím spojený růst půjček a hypoték, odbyt našich výrobků v zahraničí, růst průmyslové produkce, růst zaměstnanosti nejen v průmyslu, ale zejména v logistice a službách, výstavba nových nákupních center, bytových komplexů, růst stavební výroby, což se odrazilo na cenách realit.

Pomohla i populační křivka?
Byla zde také silná generace Husákových dětí. Lidé se etablovali v práci a podnikání, disponovali kapitální silou. Chtěli bydlet, zakládat rodiny, to si žádalo obrovskou spotřebu. Navíc nezapomeňte, že úrokové míry byly tenkrát velmi nízko, banky často půjčovaly téměř na celé domy. Trvalo to dlouhých pět let, kdy TPCA jela na plný výkon, než míra nezaměstnanosti v okrese Kolín vykázala trvalý pokles.

Utrácelo se i v dalších odvětvích?
Češi propadli kouzlu spotřebního chování. Dokazují to v minulosti dosažené rekordy mobilních operátorů, rekordní útraty na Vánoce. Přestože trvalo dalších pět let, než se míra nezaměstnanosti stabilizovala nebo nabrala trend poklesu. Takže to chvilku potrvá i tentokrát.

Jak jsou na tom lidé s úsporami?
Někdo říká, jak jsou akcentované dluhy domácností a trápí je exekuce. Jiný zase, že jsme národ spořilů a šetřilů, vykazujeme na jednotlivce nadstandardní úložky v rámci středoevropského regionu. V odborném tisku jsem četl, že držíme primát. Lidé drží peníze, budou opatrní, ze spotřební horečky už vystřízlivěli. Jsou navíc o deset let starší. Takže to teď čeká další generaci.