„Proti soutěži na prodej náchodského pivovaru jsme letos v březnu podali žalobu na město Náchod, nyní čekáme na výsledek. Věc je v rukou našich právníků,“ uvedl předseda představenstva pivovaru Holba Zdeněk Konečný.

Náchodský pivovar byl až do konce února letošního roku posledním středně velkým pivovarem drženým městem. Nyní, alespoň do rozhodnutí soudu, je jeho stoprocentním vlastníkem Liberecký investiční fond. Za pivovar radnici zaplatil 150 milionů korun.

Firmu Holba náchodská radnice z výběrového řízení vyřadila. A to i přes to, že nabízela 185 milionů korun. Ve hře byli i další zájemci včetně zahraničních, minimálně jeden nabízel také větší částku, než za jakou Primátora získala firma LIF. Pro podezření z nekalé soutěže proto Holba zažádala krajský soud v Hradci Králové o předběžné opatření, které mělo zabránit převodu pivovaru firmě LIF. Ze strany města Náchoda i LIF následovalo odvolání a tak žaloba nyní leží na Vrchním soudu v Praze.

Před několika dny se do věci navíc vložili policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Na náchodské radnici zabavili dokumenty související s prodejem městského pivovaru. Vedle dokumentů si odnesli také data z počítačů. Jak starosta Náchoda pro server Aktuálně.cz naznačil, za akcí policie mohou být kroky Holby. To ovšem vedení hanušovického pivovaru odmítá. „O policejní akci na náchodské radnici jsem se dozvěděl z médií, žádné další informace k tomu nemám,“ konstatoval Zdeněk Konečný.

Kubová Hana


Radnice odmítá chybu, už teď rozděluje miliony získané z prodeje


Náchod - Kdo ponese odpovědnost v případě, kdy policie, nebo soud porušení zákona odhalí? Radnice takové otázky odmítá: „To předjímáte,“ reagovala na dotaz Deníku mluvčí radnice Nina Adlof. „Jsme přesvědčeni, že policie nic neodhalí. Já i pan starosta jsme už mnohokrát do médií řekli, že žádné pochybení v procesu prodeje nebylo. Takže my ani nepočítáme s tím, že by měl někdo nést nějakou odpovědnost,“ dodala. Radnici se nelíbil ani dotaz jedné z novinářek, zda existuje krizový scénář pro případ, že policie nedostatky najde. „Ale jakej krizovej scénář. Na co…??? Prosím Vás…? My jsme nemuseli vypisovat ani výběrové řízení. Tady stačilo jen v radě zvednout ruku, a bylo by to,“ reagoval emotivně starosta.

Opozice byla proti prodeji pivovaru

Jiný názor na transparentnost prodeje pivovaru však měla řada opozičních zastupitelů z ČSSD nebo i SNK-ED. Ti zpochybnili transparentnost tendru, ale i fakt, že pivovar byl prodán výrazně nižší nabídce. A to o 35 miliónů. Starosta, který kritiku vytrvale odmítal, se i po zásahu policie chová sebejistě. „Rozhodovala výběrová komise. Nabídky na koupi pivovaru byly v zastupitelstvu. A zastupitelstvo rozhodlo, tak jak rozhodlo. Nemám co dodat,“ reagoval rezolutně.

Radnice už rozděluje milióny

Regulérnost výběrového řízení stále posuzuje soud a okolnosti prodeje prověřuje policie. Radnice však už dávno začala rozdělovat milióny, které za prodej pivovaru dostala. Nechtěně to prozradila místostarostka Pavla Maršíková, když odpovídala na dotaz, co říká zásahu policie. „Jediné, co nás teď zajímá je, aby byly prostředky získané prodejem pivovaru účelně vynaloženy,“ prozradila evidentně omylem.
Jak to bude řešit, když bude prodej zpochybněn ale nevěděla. „Nevím, nepočítalo se s tím. Termíny výplaty peněz na jednotlivé projekty však ale ještě nenastaly,“ dodala.

Jiří Máslo