„Základní stavební kameny polistopadových změn byly i pro následný úspěch českých podnikatelů rozhodující. Bez lidské svobody by nebylo svobodného podnikání a bez rychlé privatizace a restitucí by nebyli soukromníci,“ upozornil Dlouhý. Zároveň ocenil, že současný vládní program je více propodnikatelský. Tlumočil ale také obavy podnikatelů z povolebního vyjednávání hnutí ANO s komunisty a socialisty.

„Naší ekonomice neprospějí ani sektorové daně, ani rušení karenční lhůty, ani další dramatické navyšování minimální mzdy, ani další komplikování pracovněprávních vztahů v zákoníku práce nebo brždění příchodu pracovníků ze zahraničí. A už vůbec nám neprospějí nápady na referenda o vystoupení z EU,“ zmínil.

Ilustrační foto.
Hospodářská komora: Napřesrok porostou mzdy ještě rychleji než letos

Státní správě také vytkl, že se snaží v regionech konkurovat Hospodářské komoře. „Opravdu nechápu, proč stát více komorovou síť nevyužívá? Platíte další úředníky, budovy, navíc právě CzechTrade a CzechInvest byly zřízeny s cílem působit v zahraničí, nikoliv doma, v České republice,“ uvedl Dlouhý, který obě instituce pomáhal zakládat. Podle Hospodářské komory by bylo levnější a efektivnější, kdyby stát využíval její celorepublikovou kontaktní síť, kterou podnikatelé z velké části financují ze svých prostředků. 

Prezident Hospodářské komory také upozornil, že v příštím čtvrtstoletí bude docházet ke kontinuální změně struktury ekonomiky a že nové technologie budou ještě rychleji nahrazovány jinými technologiemi. Česká republika bude muset kvůli trhu práce také přehodnotit pohled na celé školství a jeho průběh. Nutností se stane celoživotní vzdělávání, nezbytná bude digitální a finanční gramotnost. Výzkum a vývoj se stane neoddělitelnou součástí podnikání.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý
Hospodářská komora: Ať zákonodárci ulehčí zaměstnávání lidí, ne naopak

Prvním krokem digitalizace z dílny Hospodářské komory je projekt Právního elektronického systému, označovaného za bič na stát nebo „podnikatelského psa“. Podnikatelům by měl elektronicky zpřehlednit jejich zákonné povinnosti na jednom místě a ulevit jim od byrokracie a administrativy. Trvale hodlá také vyvíjet tlak na to, aby se zklidnila „legislativní smršť“, která podle ní Česko dlouhodobě bičuje. Dlouhý varoval také před ochranářskými opatřeními starých členských zemí EU, které směřují k omezení volného obchodu.

Mezi hosty oslav Hospodářské komory byl také premiér v demisi Andrej Babiš, jeho ministr průmysl a obchodu Tomáš Hüner a předseda ODS Petr Fiala. Komora u této příležitosti představila své nové logo. Jeho autorem je Pavel Šťastný, který v minulosti navrhl například proslulé logo Občanského fóra.

Ilustrační foto
Mýtné na silnicích 1. tříd? Hospodářská komora podporuje petici