Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Hledám číšníka či servírku. Cedulku s tímto nápisem můžete objevit na oknech několika ostravských restaurací. 

13.2.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Už to tam mám vylepené tři měsíce. Neozval se ani jeden zájemce,“ říká Oldřich Jandač, provozovatel Restaurantu 2 Promile v centru Ostravy. Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

„Nedostatek tohoto personálu souvisí podle mého mínění s tím, že mladým lidem se do tohoto oboru moc nechce. Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nebo střední školy se zaměřením na gastronomii či cestovní ruch nastupují především studenti, kterým se nepodařilo dostat na prestižnější střední školy či gymnázia. Každý druhý chce být manažer, sedět u počítače a dostat k dispozici služební auto. Dělat rukama, to se až na výjimky mladým moc nechce,“ vysvětlil provozovatel restaurace v centru města, který si nepřál uvést své jméno ani název podniku.

S jeho slovy souhlasí i Oldřich Jandač.

„Mladí chtějí dělat v oborech IT, že by měli pracovat rukama, to pro ně lákadlo až na výjimky rozhodně není. A když už se někdo v tom našem oboru vyučí a je šikovný a chce jej dělat, rozhodne se vyzkoušet štěstí a otevře si vlastní restauraci. Takže další důvod, proč je v Ostravě a okolí nedostatek číšníků a servírek, je i to, že těch restaurací je tu opravdu moc,“ pokračuje Oldřich Jandač.

Šéf UNIHOSTU ((Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR) Zdeněk Blinka míní, že dobrý kuchař a kvalitní, ochotný a šikovný číšník či servírka z velké části rozhodují o úspěchu restaurace.

„Ta náplň práce číšníka či servírky přitom není vůbec lehká. Obnáší to často práci o sobotách, nedělích, svátcích, dlouhé směny. A za to obdrží výplatu na hranici minimální mzdy, někdy mírně vyšší. Další peníze může dostat jako prémie, třeba za výši obratu či podle jiného kritéria, které určí majitel zařízení,“ poznamenal šéf UNIHOSTU.

Proto také řada číšníků a servírek mění profese, případně se vydají za obživou do hlavního města, nebo ještě častěji do zahraničí.

Dá se srovnat práce číšníka za minulého režimu, a dnes? Šéf UNIHOSTU jednoznačně odpovídá, že to je nemožné.

„Dříve bylo restaurací méně a byly typizované. Rozdělení veškerých hostinských podniků do čtyř cenových skupin. V závislosti na cenové skupině byly striktně normovány ceny, gramáž jídel i způsob jejich přípravy. Kdysi si zašli havíři v Ostravě po práci na pivo, případně něco ostřejšího. A většinou ani moc neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes se klade na to, jak vypadá interiér hospod, velký důraz. A nároky samozřejmě rostou i na personál. Za minulého režimu měli číšníci i servírky mzdy přiměřené tehdejším platům. Dnes se musí daleko více snažit a plnit přání hosta, a opravdu s ním musí jednat v rukavičkách. Kdo to nedokáže, tak neobstojí,“ doplnil Oldřich Blinka.

TRINGELTY?

Spropitné se podle oslovených provozovatelů restaurací v poslední době výrazně nenavyšuje. Pokud si někdo objedná nápoj a má platit 45 korun, tak zaokrouhlí na 50.

„Když má ale někdo útratu za 450, tak na pětistovku nezaokrouhlí skoro nikdo. To už by ta útrata musela být někde nad 480 korunami,“ přidává příklady šéf UNIHOSTU.

Podle hospodských bývají lidé na spropitné štědřejší koncem roku při různých předvánočních večírcích, naopak počátek nového roku bývá období, kdy se na spropitném naopak moc nepředají.

Chatu Jiřího na Šeráku zavřeli. Chyběl personál, vysvětluje šéfkaChata Jiřího na hoře Šeráku v Jeseníkách je zavřená. „Chybí nám personál. Provozujeme lyžařský areál, další čtyři restaurace a zaměstnáváme asi padesát lidí. Situaci jsme se snažili řešit a vybrali jsme si čtyři uchazeče z řad nezaměstnaných vedených na Úřadu práce v Jeseníku. Podepsali jsme s nimi dohodu na dobu určitou do konce března. Tři z nich po několika dnech odešli na nemocenskou. Jedna paní ta je šikovná a pracovitá zůstala. To ale zdaleka nestačí na to, abychom zajistili chod chaty, která je velmi náročná na provoz,“ vysvětlila Karla Kubíčková, šéfka areálu Bonera na Ramzovském sedle, a dodala: „Podle mě je to důsledek sociální politiky tohoto státu. Někteří lidé raději zůstanou doma na dávkách, než by šli pracovat. Někdo třeba tvrdí, že nechce na Ramzovské sedlo z Jeseníku dojíždět. Přitom to je dvanáct kilometrů.“

V případě chaty na Šeráku potřebovali provozovatelé spíše pomocné síly do kuchyně. „Zaměstnance hledáme obtížně ale i na jiná místa. Určitě to není práce jednoduchá. Dělá se o sobotách, nedělích i o svátcích. Vím to sama dobře, protože jsem na nohou od rána do večera. Zaskakuji tam, kde je to potřeba. Právě tyto měsíce jsou pro nás ale hodně důležité, máme hodně hostů, kteří si jezdí zalyžovat a na jarní prázdniny,“ doplnila Karla Kubíčková.

Kdy by mohla být chata Jiřího na Šeráku opět otevřena, si odhadnout netroufá. „Je to chata, která je náročná na provoz. Teď opravdu nemáme čas tuto situaci řešit. Musíme makat naplno, abychom zajistili chod dalších našich provozů,“ odpověděla šéfka areálu Bonera.

Autor: Břetislav Lapisz

13.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Číšník/servírka 35 000 Kč Zavedený restaurant v Praze 6 přijme číšníka/servírku se zájmem o obor. Krátký/dlouhý týden se zavřenou nedělí, mladý kolektiv. Požadujeme znalost minimálně anglického jazyka, příjemný vzhled, slušné chování a vystupování, dlouhá praxe není nutná, vynahradí ji 100% nasazení. Nabízíme slušné platové ohodnocení. Argument restaurant, Bubenečská, Praha 6 - metro Hradčanská. Informační technologie - Informační technologie Specialisté v testování 25 000 Kč Specialisté v oblasti testování softwaru a příbuzní pracovníci Software Quality Controller. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce, • Tvorba testovacích scénářů a dokumentace, • Testování aplikací dle dokumentací a testovacích scénářů, • Reportování chyb, • Komunikace s vývojáři, • Práce v mezinárodním realizačním týmu, , Požadavky, • SŠ s relevantní praxí či VŠ vzdělání technického směru (se zaměřením na IT výhodou), • Nadstandardní znalost práce s počítačovými programy, • Minimální znalost hardware a SQL, • Komunikativní znalost AJ nebo NJ (denní užívání), • Orientace v problematice maloobchodu výhodou, • Pečlivost, spolehlivost, • Schopnost pracovat v týmu, • Časová flexibilita, , Nabízíme, • Atraktivní mzdové ohodnocení, • Pružnou pracovní dobu, • Lokalitu v centru Plzně s vynikající dostupností, • Stabilní zázemí mezinárodní společnosti, • Příjemný mladý kolektiv a moderní pracovní prostředí, • Společné mimopracovní aktivity (bowling, kola, motokáry, večírky, dětský den,…), • Volitelné jazykové kurzy (AJ, NJ, RJ) zdarma, • Sportovní aktivity a relaxace v areálu zdarma (squash, masáže,…), • Stravenky (restaurace v areálu), • Široké kariérní možnosti, • Přátelská a otevřená firemní kultura, • Možnost podívat se za našimi zákazníky po světě, • 26 dní dovolené, • Nápoje na pracovišti zdarma, • Práce vhodná pro juniory i seniory, , Mzdové ohodnocení je stanoveno vždy individuálně dle zkušeností a praxe uchazeče.. Pracoviště: Eurosoftware, s.r.o., Radčická, č.p. 60, 301 00 Plzeň 1. Informace: Lenka Bělinová, +420 770 129 905. Obchod - Obsluha čerpací stanice Nord 23 500 Kč Obsluha čerpací stanice Nord, komunikace se zákazníkem, obsluha pokladního systému, práce s finanční hotovostí, platebními kartami, doplňování zboží, drobný úklid vnitřních prostor. nonstop dvousměnný provoz. Gastronomie - Gastronomie Šéfkuchař 25 000 Kč Šéfkuchaři v pohostinství šéfkuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe min. 5 let;, Způsob kontaktu: předem telefonicky dohodnout schůzku od 10.00 hod. do 15.00 hod.. Pracoviště: Lubomír mička, Těšínská, č.p. 536, 736 01 Havířov 1. Informace: Dáša Mičková, +420 596 414 189.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Češi jsou televizi stále věrní. Tráví u ní 3,5 hodiny denně

Ilustrační foto.
8

Chybějí posudkáři. Lidé čekají na dávky i rok

Polapit medvěda se stále nedaří. Nyní řádí na Hostýnsku

V odchytu medvěda tuláka, který se od poloviny září potuluje Zlínským krajem se nedaří. V minulém týdnu došel až na Hostýnsko.  

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

Prahou projde pochod romské hrdosti. Zaměřen bude proti Zemanovým výrokům

Účastníci letošního pochodu romské hrdosti Roma Pride vystoupí proti anticikanistickým výrokům prezidenta Miloše Zemana. ČTK to dnes sdělili organizátoři akce naplánované na státní svátek 28. října. Zeman koncem září v Olomouckém kraji naznačil, že nezaměstnanými v jedné z obcí, kterou navštívil, jsou Romové. 

Krejčíková se Siniakovou jsou světovými jedničkami. Polepšila si i Kvitová

České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková dosáhly dalšího velkého úspěchu. Poprvé v kariéře totiž vystoupaly na první místo světového žebříčku ve čtyřhře, když v čele pořadí vystřídaly Maďarku Timeu Babosovou. Na tenisový trůn se posunuly i přesto, že v uplynulém týdnu spolu nikde společně nestartovaly.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT