„Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry,“ uvedl Jiří Brňovják z pivovaru Starobrno. Poté, co nápoj dozraje, se do něj ještě přidává speciální likér. Do 2,3 tisíce hospod po celém Česku pivovar letos rozvezl 4200 hektolitrů zeleného piva, dalších 500 hektolitrů směřovalo na Slovensko. Podobné množství zeleného moku vyráběl i v několika předchozích letech.

Pivaři by přitom o zelené pivo měli zájem nejen o velikonočních svátcích, po zbytek roku však mají smůlu. „Úmyslně ho vaříme omezené množství,“ řekla Deníku mluvčí pivovarů Heineken Kateřina Veitová. „Většinou se sudy vyčepují již v průběhu Velikonoc,“ uvedla.

S limitovaným velikonočním speciálem letos přišel také přerovský pivovar Zubr. Uvařil ho celkem 750 hektolitrů a čepuje jej zejména na střední Moravě.

Stranou nezůstal ani plzeňský Prazdroj, jenž vyrobil Velikonoční zlatý ležák. Má zlatožlutou barvu a chuť s karamelovým nádechem, čepují jej ve 3,5 tisíce restaurací a pivnic.

Módy velikonočních speciálů se chytily i mnohé menší pivovary. Vlastní Velikonoční speciál s kopřivou uvařily třeba Kynšperský pivovar na Sokolovsku nebo minipivovar U Stočesů v Rokycanech. „Během výroby do něj sládek přidal mořskou řasu, aby pivo mělo pěknou jarní zelenou barvu,“ prozradil spolumajitel pivovaru U Stočesů Tomáš Grim.

Pivo s přídavkem medu zase přichystali v Zámeckém pivovaru Chyše na Karlovarsku. „Do sladiny se při vaření přidá zhruba dvacet kilogramů květového medu. Díky tomu je pak pivo takové sametové,“ uvedl majitel pivovaru Vladimír Lažanský.

„V posledních několika letech se pivní speciály těší značné oblibě, protože český spotřebitel rád zkouší nové druhy piva,“ řekla Deníku Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS). Na velikonoční speciály si tak podle ní rádi zajdou jak muži, tak stále častěji i ženy. Nemusí se tedy jednat jen o klasické pivaře.

Celostátní statistika velikonočních speciálů se v Česku nevede. ČSPS sleduje kategorii pivních speciálů – loni činila 4,7 procenta celkové domácí spotřeby piva. Zahrnuje však pouze třinácti a vícestupňová piva. 

„Na trhu se však pod označením speciály běžně objevují i ležáky, což se může týkat i některých velikonočních piv,“ konstatovala Ferencová.

Štamgasti by však o Velikonocích neměli zelenému lákadlu příliš podlehnout, pokud se chystají usednout za volant. Policisté tradičně plánují bezpečnostní akci zaměřenou na alkohol. „Dohled bude primárně směřován na hlavní tahy a rizikové lokality,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.