„Jen letos se zde otevře 11 čtyř či pětihvězdičkových hotelů,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okanuta.

Zatímco pětihvědičkové hotely jsou v zemi vytíženy z 62 procent a čtyřhvězdičkové z 56 procent, levnější hotely včetně penzionů hlásí využití pouze ze 37 procent. „Pro luxusní hotely je proto na trhu ještě místo,“ uvedl Okamura, který předpokládá, že levnějších ubytovacích zařízení bude v Česku s rostoucí životní úrovní a nároky lidí ubývat.

V zemi je v tomto okamžiku 38 nejluxusnějších pětihvězdičkových hotelů, z toho 30 je jich v Praze. Čtyřhvězdičkových hotelů je nyní v ČR 316, z toho 119 je jich v Praze.A jejich počet prudce roste.

Pro srovnání: v roce 2003 bylo v ČR pouze 21 pětihvězdičkových a 219 čtyřhvězdičkových hotelů. V červenci loňského roku bylo u nás 35 pětihvězdičkových a 274 čtyřhvězdičkových hotelů.

Nové luxusní hotely se otvírají nebo plánují i v Brně, Plzni nebo i na českomoravské vysočině a v dalších regionech ČR.

Vloni navštívilo ČR 6,7 mil. zahraničních turistů, z toho 60 procent směřovalo do Prahy, kam se také soustřeďují nejsolventnější turisté.

V nejluxusnějších (tzn. 5*) hotelích u nás přespává tradičně nejvíce Britů, následují Američané, Němci, Italové, Japonci a Francouzi.

Dokonce každý desátý zahraniční turista, který přijede do ČR, přespává v nejluxusnějších 5* hotelích, přitom jedna noc v takovém 5* hotelu stojí v průměru od 5000 Kč za noc.