Jedna z výrobních linek, Large, se začala rozebírat a hala, kde linka stojí, má být vyklizena do konce června. Zaměstnanci zůstali doma, přesto jsou povzbuzeni. „Začala se stavět další hala, a to je pro nás signál, že práce bude,“ řekl jeden z nich.

„Celozávodní odstávka začíná 23. května a potrvá do konce června. Odstávka proběhne v důsledku připravovaných změn ve výrobě a tradičně nízkého odbytu v letních měsících. Zaměstnanci budou uvolněni z práce s nárokem na náhradu mzdy ve výši 70 % průměrného výdělku,“ informovala mluvčí továrny Zuzana Fojtíková.

„Lidé teď kupují televize s LCD a plazmovými obrazovkami, vakuové obrazovky, které vyrábíme my, už nejdou na odbyt. Zakázky, které firma má, bude pokrývat linka Jumbo,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy, který si nepřál být jmenován. Jak dodal, lidé využijí čas odstávky na brigády, kterými si chtějí přivydělat. „Část stávajících zaměstnanců ale bude chodit do práce rozebírat linku Large,“ řekl pracovník firmy.

Jeho slova potvrdila i mluvčí továrny. „V přípravách na vstup nových investorů redukuje naše společnost výrobu vakuových obrazovek. Z provozu bude v následujících týdnech vyřazena nejstarší z linek na výrobu vakuových obrazovek. Továrna tak uvolní jednu z výrobních hal, Large, potenciálním novým nájemcům hranického CTParku,“ řekla Zuzana Fojtíková.

Podle zaměstnanců firmy se proslýchá, že se v uvolněné hale budou montovat LCD monitory, kompletovat počítače nebo vyrábět elektrické solární panely. „Společnost ve spolupráci s vlastníkem areálu CTP Invest jedná s několika zájemci,“ uvedla mluvčí továrny ke změně výrobního programu.
Na otázku, zda bude docházet k omezování počtu zaměstnanců, mluvčí odpověděla: „Organizační struktura společnosti v současnosti prochází přehodnocováním. Nicméně o případných změnách počtu zaměstnanců doposud nebylo rozhodnuto.“ „Bylo nám řečeno, že 13. června máme všichni přijít do jídelny i s THP pracovníky a tam se dozvíme, kdo dostane výpověď a odstupné,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy.

Zatímco se ve fabrice zastaví na více než měsíc výroba, v areálu firmy začaly stavební práce. Mezi zaměstnanci se šušká, že nová hala by měla stát ještě do konce roku. „Skutečně v areálu probíhají rozsáhlé zemní práce, které povedou k rozšíření současných hal i k výstavbě nových budov,“ potvrdila Fojtíková.

Hranickou továrnu koupila v únoru nizozemská společnost CTP Invest za zhruba 40 milionů euro (1,12 miliardy Kč) od konkurzního správce zkrachovalé mateřské společnosti LG. Philips Displays. Vedení CTP Invest tehdy uvedlo, že nový vlastník zachová v závodu výrobu obrazovek minimálně letos a příští rok. V následujících letech chce CTP areál rozšířit o další haly, které nabídne investorům. Plochu továrny chtějí zvětšit o 150 tisíc metrů čtverečních na 540 tisíc metrů čtverečních. Podle vedení CTP by se díky tomu mohl zvýšit počet zaměstnanců areálu ze současných 1200 na minimálně 2500 až 3000.
(čtk)