"Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé organizační změny, pokles objemu zakázek a prodeje, insolvenci, silné konkurenční prostředí či ztrátu klíčových zákazníků, a tím pádem neschopnost dostát svým závazkům," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď nejméně 10 lidí

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v červnu hromadné propouštění, mají své provozovny v Praze, v Jihočeském, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji. Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření v následujících měsících dotkne, pracuje na Plzeňsku (36), ve středních Čechách (35) a na Liberecku (28). Z okresního hlediska je na tom nejhůře Plzeň, kde přijde o práci 36 lidí, a také Kolín. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 35 výpovědí.

Firmy se chystají propouštět především ve strojírenství, v oblasti vědy a techniky, v obchodní sféře a administrativě. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména kovodělníků a strojírenských dělníků, technických a odborných pracovníků v oblasti vědy a techniky, úředníků a odborných pracovníků v obchodě.

V podniku se 101 až 300 pracovníky je to aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Dříve než dá zaměstnavatel výpovědi, musí o svém záměru písemně informovat vedle pobočky úřadu práce také odborovou organizaci a radu zaměstnanců.