V 882 případech nařídili omezení činnosti, likvidaci potravin a pokrmů nebo uzavření provozovny. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Hygienici kontrolují školní, závodní a nemocniční jídelny, restaurace i stánky s rychlým občerstvením. Hlídají především použití závadných potravin, nevhodnou manipulaci se surovinami a zdravotní způsobilost personálu. „Za šedesátiletou historii působení hygienické služby došlo k výraznému poklesu výskytu hromadných onemocnění z potravin a výraznému posunu v hygienické úrovni stravovacích provozoven, a to především díky zvyšování důrazu na prevenci a kontrolu," uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Kontrolují se také předměty a materiály určené pro styk s potravinami. Podle Plívové představují největší problém ty dovezené ze zemí mimo Evropskou unii. Bylo kvůli nim uloženo 37 pokut v celkové výši 920 tisíc korun. V 11 případech hygienici zakázali uvádění předmětů na trh a stažení z distribuce.

„Hygienická služba vykonává také dozor nad dodržováním předpisů o kouření v provozovnách společného stravování. V roce 2012 bylo vykonáno 220.237 takových kontrol a při tom zjištěno 796 závad," dodala Plívová.

O kontrolu ve stravovacích zařízeních nedávno vedly spor ministerstva zdravotnictví a zemědělství. Podle původního návrhu zákona o potravinách se měla takřka veškerá kontrola potravin sjednotit pod ministerstvo zemědělství až na několik výjimek, jako jsou školní jídelny, nemocnice, věznice či lázeňské domy. Vláda ale na začátku května schválila zákon, který ponechává dozor nad veřejným stravováním s výjimkou zvěřiny ministerstvu zdravotnictví.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství nyní kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrolu jídla v restauracích a občerstveních mají na starosti hygienici patřící pod ministerstvo zdravotnictví.