Při kontrolách nevyhověly vzorky grilované vepřové panenky, grilovaného kuřecího steaku a uzeného cigára. Ostatní pokrmy kontrolou prošly bez problémů. U dvou nevyhovujících vzorků byly zjištěné vyšší hodnoty benzo(a)pyrenu, u jednoho byl překročený limit celkově polyaromatických uhlovodíků. Polyaromatické uhlovodíky jsou vedlejší produkty nedokonalého spalování a jejich nadměrná konzumace může vést až k rakovině střev či žaludku.

Hygienici se také zaměřili na postup při skladování a přípravě potravin, které jsou v létě náchylnější ke zkažení. Ve 23 kontrolovaných zařízeních nezjistili žádné závady. „Suroviny jsou skladovány při odpovídajících teplotách, dodací listy byly předloženy, doba spotřeby je dodržena. Při manipulaci s masem a masnými výrobky včetně jejich tepelné úpravy jsou dodržovány zásady správné výrobní a hygienické praxe," uvedla Laštovičková.

Podle hygieničky nemá smysl pokrm vyrobený uzením znovu upravovat na grilu nebo v komínech. Takové potraviny jsou potom nevhodné ke konzumaci a neměly by je dostávat zejména děti. Hygienici se proto v létě zaměřili zejména na kontroly různých klobás, uzených cigár, grilovaného masa, hamburgerů či uzených ryb.