Autoři průzkumu vyhodnocovali reprezentativní vzorek 2230 žádostí o hypotéku. Z ankety vyplynulo, že největší podíl hypoték až jedna pětina připadá na hlavní město. Následuje Středočeský kraj s podílem 15,87 procenta a Jihomoravský kraj s podílem 12,24 procenta.

Průměrný věk žadatele je 34 let a průměrný příjem 23 890 korun. Podle Jiřího Patáka, ředitele serveru Chytryhonza.cz, je také zajímavá průměrná výše naspořených vlastních prostředků. Ta dosahuje 674 000 korun a autoři průzkumu ji interpretují tak, že zájemci o hypotéku promýšlí využití tohoto nástroje dlouhodobě.

Z průzkumu vyplynuly i nejčastější chyby, kterých se žadatelé dopouštějí. Tou první je skutečnost, že obvykle podceňují rozsah souvisejících nákladů. Do této kategorie spadají poplatky za vyřízení žádosti v bance, stejně jako náklady na odhad hodnoty nemovitosti.

Druhou častou chybou bývá podcenění priorit. Nejdůležitější na hypotéce totiž není sazba, nýbrž rychlé a hladké vyřízení, stejně jako spolehlivost banky a konkrétního bankovního referenta. Kvalitu úvěru je nutné zkoumat rovněž z hlediska předčasného splacení půjčené částky, vždyť jde o smluvní vztah na dvacet i více let.

Přílišná sebedůvěra

Chybou bývá i přecenění sil při splácení. Zájemce automaticky předpokládá, že jeho příjem se bude průběžně zvyšovat a splátky si hned na začátku stanoví na maximální úrovni.

Slabinou žadatelů je i špatné rozložení zdrojů. Žadatelé se při koupi nemovitosti obvykle naprosto vyčerpají a mají k dispozici jen zcela nedostatečnou finanční rezervu. Vůbec nemyslí na to, že v životě může přijít i výjimečná situace.