Kdo chce získat hypotéku, musí sáhnout s novými pravidly České národní banky hluboko do kapes. Potvrzuje to nový průzkum České bankovní asociace a společnosti Ipsos. Bez vlastních úspor by se podle něj k hypotéce loni nedostalo šest z deseti žadatelů.

Pravidla pro hypotéky změnila Česká národní banka od letošního dubna. Odborníci ale tuto změnu považují za příliš svazující. Žadatelé starší šestatřiceti let totiž musí nově sami zaplatit pětinu ceny nemovitosti. „Vnímám to jako velmi přísné omezení,“ uvedl místopředseda představenstva Gepard Finance David Eim. V případě bytu v Praze už totiž jde běžně o milionové částky. Tak vysoké úspory ovšem podle Eima běžné rodiny nemají.

Aktuální výstavba bytových domů v lokalitě Zelnice.
Šetří celá rodina. Čtvrtina žadatelů o hypotéku rozpustila své úspory

Cestou může být prodej jiné nemovitosti. „Pokud se chtějí stěhovat do většího, dává takový prodej smysl.  K prvnímu bydlení to ale nepomůže,“ konstatoval.

Někteří lidé proto budou muset šetřit déle než dosud. „Nevyhnutelně to velké části z nich zabrání pořídit si vlastní bydlení,“ prohlásil.

Podle odborníků by měli zájemci o hypotéku také velmi dobře zvážit, zda mají dostatečný příjem na to, aby ji dokázali splácet. „Výhledy týkající se ekonomiky jsou nyní extrémně nejisté a můžou během týdne vypadat úplně jinak,“ uvedl analytik České bankovní asoicace Jakub Seidler s odkazem na aktuální ruskou válku na Ukrajině.

Těžké rozhodování pro domácnosti

Klíčovou roli může sehrát i rostoucí inflace, se kterou se domácnosti musí vypořádat. „Řadu z nich určitě čeká složitá otázka, jak vyřešit situaci, kdy na ně splátka hypotéky bude příliš vysoká. Budou se muset uskromnit nebo najít nějaké jiné řešení,“ obává se Seidler.

Změna znamená nepříjemnost i pro některé rodiny, které běžně s penězi vycházejí. Domácnosti žadatelů starších šestatřiceti let totiž podle pravidel České národní banky smějí na splátku hypotéky vynaložit nanejvýš pětačtyřicet procent svých čistých příjmů  měsíčně.  „V jejich případě to neznamená, že si hypotéku nebudou vůbec moci vzít. Budou ale muset upravit své požadavky a zvolit levnější dům anebo naspořit větší částku z vlastních zdrojů,“ podotkl Seidler. Odborníci připomínají, že lidem s nižšími příjmy pak hrozí, že nedokážou dostát svým závazkům.

Aktuální výstavba bytových domů v lokalitě Zelnice.
Češi chtějí hypotéky navzdory vyšším úrokům. Zájem však mají o delší splatnost

Banky si ale zatím na schopnost splácet u svých klientů nestěžují. V únoru zaznamenaly potíže jen  u 0,71 procenta úvěrů, což bylo nejméně za uplynulých dvacet let. Lidé zatížení hypotékami si ale nebezpečí uvědomují, proto stoupá zájem o pojištění proti neschopnosti splácet i proti ztrátě zaměstnání.

V případě potíží se splácením by podle specialisty na finanční trhy agentury Ipsos Michala Straky bylo elegantní cestou prodloužení doby splatnosti úvěru. „Banky to podobně řešily nedávno za covidu, kdy drtivá většina z nich začala prodlužovat splátkové kalendáře,“ vysvětlil Straka.

Podle průzkumu s tím ostatně kalkulují také samotné domácnosti. „Počítají s tím, že když bude nejhůř, protáhnou si splátky na co nejdelší dobu,“ dodal.