"Zajímavých hodnot dosahují pro klienty především pětileté fixace, které jsou nejníže od roku 2006. Významně poklesly také variabilní sazby, avšak zde by klienti měli být důrazně upozorňováni na rizika s těmito sazbami spojenými," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

4270 hypotečních smluv

Jediné, co může zájemcům o hypotéku kazit radost, je podle něj zpomalující tempo poklesu úrokových sazeb. "Zatímco v předchozím měsíci se sazby propadly o více než 0,2 procentního bodu, v říjnu souhrnný Fincentrum Hypoindex v meziměsíčním srovnání oslabil o jen o 0,14 procentního bodu," upozornil.

V říjnu hypoteční banky uzavřely 4270 hypotečních smluv v hodnotě 7,16 miliardy korun. Objem uzavřených hypoték tak stoupl meziročně o více než čtvrtinu. Obdobně jako v předchozích měsících klienti projevili největší zájem o hypotéky s úrokovou sazbou fixovanou na tři a pět let. Dohromady tyto dvě varianty tvoří 88 procent trhu.

Vývoj cen hypoték v čase

Z celkového počtu hypoték bylo 63 procent úvěrů poskytnuto na koupi nemovitosti. Dalších 20 procent šlo na výstavbu a zbývajících 17 procent na ostatní účely, z nichž zhruba 10 až 15 procent úvěrů posloužilo k refinancování hypotéky. Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.