Protože se zdražují zejména věci denní spotřeby, vnímají Češi inflaci vyšší, než ve skutečnosti je. Nejrazantněji – téměř o dvě třetiny 5834017– narostla ve srovnání s loňskem cena vajec. Naopak máslová horečka už opadla. Mléčný tuk v listopadu zlevňoval, i když je nadále o třetinu dražší před rokem.

„Ke zpomalení meziroční inflace významným dílem přispěla i vysoká statistická základna z loňského listopadu,“ vysvětlil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. V příštím roce mohou cenovou hladinu rozvířit náklady na bydlení, konkrétně nájemné a vyšší velkoobchodní ceny elektřiny. „Nájemné roste v důsledku vyšší poptávky na trhu a se zpožděním reaguje na raketové zvyšování cen nemovitostí v ČR,“ upřesnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Ilustrační foto
Vraťte naftu, kterou jste za miliardu koupili, požaduje po státu Viktoriagruppe

Ve světle aktuálních čísel analytici napjatě očekávají prosincové jednání České národní banky (ČNB). Inflace se totiž vyvíjí zhruba podle jejích představ. Není proto jisté, zdali bankéři sáhnou k dalšímu růstu úrokových sazeb. „V prosinci zřejmě ČNB zvýšení sazeb vynechá, nicméně pokud se bude ekonomice dařit a mzdy porostou o sedm a více procent, zvýší sazby už v únoru,“ domnívá se Dufek.

Podle Nováka je šance na zvýšení sazeb už v prosinci padesát na padesát. Hlavní ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek počítá s tím, že inflace v prosinci zpomalí a ČNB sazby nezvýší. Souhlasí s ním i Jan Bureš z Patria Finance a Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments. Podle něj půjde v únoru repo sazba nahoru ze stávajícího půl procenta na 0,75 procent. 

Budova Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v Jankovcově ulici, Praha 7
Registr státních budov za půl miliardy je plný chyb, zjistil NKÚ