Stejně jako minulý týden upozornila SZPI na Best paštiku s kachním masem na víně v balení 120 gramů, která může být nebezpečná pro lidi s alergií na sóju, obsahuje totiž nedeklarovanou sójovou bílkovinu. Nyní šlo o šarži s minimálním datem trvanlivosti do 22. prosince 2013, proto nejde o problém jedné šarže. Nyní inspekce našla paštiku v prodejně Thi Minh Nguyet Tran v Brodku u Přerova.

Morliny drůbeží hamburger.Druhou potravinou, která nevyhověla, je Morliny drůbeží hamburger smažený v balení 250 gramů s datem použitelnosti do 25. října 2013 od výrobce z polského Opole. Analýza prokázala přítomnost nedeklarované přídatné látky polyfosfátu v množství 1107 miligramů na kilogram. „Přítomnost takových látek musí být uvedena na obale. Takové jednání lze označit jako klamání spotřebitele," uvedl Kopřiva. Výrobek nabízela ve svých provozovnách společnost NORMA.

Závadné šarže nařídila SZPI stáhnout z tržní sítě. Kolik balení se dostalo do oběhu, inspekce zjišťuje, s kontrolovanými subjekty zahájí správní řízení o uložení sankce.

Během plošné kontroly nařízené ministrem zjistila SZPI osm šarží různých výrobků, které byly pro spotřebitele nebezpečné nebo byly klamavě označeny. U dalších 33 šarží našla kontrola porušení dalších předpisů, jako skladování potravin při nevyhovujících teplotách, chybělo označení v češtině nebo měly potraviny deformovaný či porušený obal.