Kroužky se prodávají jako cereálie a propagují je i internetové stránky o zdravé výživě. Vyrábí je firma Amaranth Life ze Židlochovic na Brněnsku. Celkem je nyní v maloobchodní síti, hlavně v prodejnách pro alergiky, 180 balení kroužků.

Laboratorní analýza inspekce prokázala, že ve výrobku je 294 mikrogramů lepku na kilogram produktu. Podle evropského nařízení o složení a označování potravin pro lidi s nesnášenlivostí lepku ale nesmí potravinový produkt označený výrazem „bez lepku" obsahovat více než 20 mikrogramů lepku na kilogram.

Závadnost kroužků zjistili inspektoři při preventivní kontrole. Lepek, jenž může alergikům způsobit značné zdravotní potíže, se do produktu dostal asi nekázní při výrobě potraviny.

Vysvětlit by to měl v nadcházejících dnech SZPI samotný výrobce. Bude sice moci poté, co dokáže, že byla závada odstraněna, vyrábět kroužky dál, již nyní je ale jasné, že inspektoři budou nadále kvalitu tohoto zboží sledovat.

Výrobce nyní čeká správní řízení, v němž mu může být udělena pokuta až několik milionů korun. „Její výše záleží na mnoha faktorech; množství závadného zboží, přijatých opatřeních. Nelze ji tedy zatím odhadnout," vysvětlil Kopřiva.

Zároveň upozornil lidi alergické na lepek, aby tuto potravinu nekonzumovali, protože by si mohli přivodit zdravotní problémy.