"Kvalita dodávané pitné vody z kohoutku je pravidelně kontrolována a pro zajištění její kvality není potřeba využívat žádný externí přístroj," zdůraznili inspektoři, kteří nařídili prodejci nebezpečný výrobek okamžitě stáhnout z trhu a převzít zpátky od spotřebitelů.

Česká obchodní inspekce zakázala distribuci a prodej zařízení na úpravu pitné vody Aqua Pro, kterou lidem doma nabízejí někteří prodejci. V posledních měsících se ve schránkách řady lidí objevily letáky s nabídkou rozborů pitné vody přímo v domácnostech. "Lidé, kteří tuto nabídku využijí, si k sobě domů pozvou neznámou osobu, která je promyšleným způsobem, známým z předváděcích akcí, začne lákat k nákupu předraženého výrobku na údajně zázračné zlepšení kvality pitné vody. Ve skutečnosti si ale spotřebitel za desítky tisíc pořídí přístroj, který z pitné vody udělá vodu k pití nevhodnou, představující pro lidský organismus vážné zdravotní riziko," uvedl Fröhlich.

Zařízení na úpravu vody Aqua Pro (sériové číslo T 20264) v ceně zhruba 25.000 korun je podle ČOI spotřebitelům obvykle nabízen "se slevou" za 19.990 korun. Z provedeného laboratorního rozboru vody upravené tímto přístrojem vyplynulo, že představuje pro spotřebitele zvýšené zdravotní riziko. Mimo jiné snížilo obsah vápníku v pitné vodě o 97,6 procenta a hořčíku o 97,8 procenta. Ve vodě byl zjištěn také nárůst mikrobiologického znečištění o dva řády. "Voda, upravená přístrojem Aqua Pro, nemá charakter vody pitné a nelze ji používat jako její náhradu," uzavřel mluvčí inspekce.