Falšovaný nápoj z hroznů se prodával v Jesenici u Prahy, v brněnské tržnici Pohořelec a v Mostě. Jelikož zatím bylo možné vyhodnotit pouze šest vzorků, jde o pochybění v polovině případů. Laboratorní metoda totiž vyžaduje přirozené prokvašení burčáku, což trvá čtyři až šest týdnů.

"Celkem inspekce zkontrolovala 472 prodejních míst. Ve zmíněných třech vzorcích analýza prokázala přítomnost syntetických barviv azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY, u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů se považují za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stádiem kvasu. Zde se jedná o jakostní vadu," sdělil Kopřiva.

S prodejci falšovaného nápoje zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce, v odběrech bude pokračovat až do konce prodejní sezony 30. listopadu. Výsledky dalších analýz zveřejní v dalších dnech.

Loni si inspektoři pochvalovali, že kultura prodeje roste, protože v roce 2011 nevyhověla polovina odebraných vzorků. Důvodem byla podle tehdejšího ředitele SZPI informovanost spotřebitelů a tlak inspekce. Letošní výsledky zatím tedy loňský trend nepotvrzují. Rozdíl mezi burčákem a částečně zvkašeným hroznovým moštem je jen v původu hroznů, burčák se může dělat pouze z českých.