Podle Kurčíka by se na první pohled mohlo zdát, že oslabení kurzu koruny se pekařů nedotkne. Pečivo se dělá z domácí mouky, řada dalších surovin pochází také z tuzemské produkce. "Bohužel, opak je pravdou," podotkl. Cenu vstupů včetně mouky totiž dnes utváří celoevropský trh. Čeští zemědělci se chovají tržně a oslabení koruny jen nahrává dalším vývozům a růstu cen suroviny i pro tuzemsko.

Důležitou surovinou pro pekařskou výrobu je také droždí. Ačkoliv to není veřejně příliš známo, v Česku jej v současné době žádna firma nevyrábí. Veškerá pro pekaře zásadní surovina se tak musí dovážet ze zahraničí, například Francie, Polska nebo Ukrajiny. Jenom Penam každoročně spotřebuje kvasnic 2250 tun. Ze zahraničí jsou nakupovány například i obaly na pečivo, které krok ČNB zdraží také. Významnou položkou jsou pro pekaře pohonné hmoty do aut rozvážejících pečivo, které kvůli intervenci také podraží.

Penam odhaduje, že v souhrnu zdražení vstupů zvýší jeho náklady v příštím roce o desítky milionů korun. "Česká národní banka jako by tím vyzývala a říkala potravinářům zdražte, lidé v Česku to unesou," podotkl Kurčík s tím, že situace v potravinářství je v současné době nejhorší za téměř dvě desítky let, co v tomto odvětví působí.

Podle Kurčíka by sice pekárny rády zdražily své produkty v řádu jednotek procent. Ty velké však limituje tlak obchodních řetězců přes něž prodávají většinu svých produktů. Menší pekaři, kteří většinu své produkce prodají sami ve svých prodejnách by sice zdražit mohli, ale tímto krokem by riskovali ztrátu svých zákazníků