Deník zjistil

Ceny nemovitostí během roku několikanásobně stouply a stále letí vzhůru.

„Loni jsme s přítelem koupili pozemek na okraji Českého Těšína. Letos jsem už ale dostala nabídku na jeho prodej, která několikanásobně převyšovala jeho kupní cenu,“ tvrdí šestadvacetiletá Jana z Českého Těšína. Prodat odmítla. Možná dobře udělala. Jeho cena se totiž nejspíše ještě několikanásobně vyšplhá. Získat navíc vhodnou stavební parcelu za ceny, ve kterých se pohybovaly loni, je dnes už prakticky nemožné.

„V Českém Těšíně je ten nárůst nejmarkantnější. U všech typů nemovitostí během roku stouply ceny o padesát procent a stále stoupají. Lze očekávat, že porostou i nadále,“ potvrdila jednatelka jedné z největších karvinských realitních kanceláří Beata Filipí.

Za růst cen mohou zahraniční investoři. Revoluci na realitním trhu odstartoval nošovický Hyundai, její subdodavatelé, kteří staví své závody v okolních městech, hýbou s cenami úplně stejně.

„Kde je práce, je poptávka po bydlení. Ceny nerostou jen v Těšíně. Stejný trend sledujeme i v Karviné. Pomalu se blížíme cenám nemovitostí v Ostravě,“ dodala Beata Filipí s tím, že o něco levněji stále vycházejí družstevní byty.

Byty a nemovitosti v osobním vlastnictví jsou o poznání dražší. Je tomu hlavně díky lepší dostupnosti úvěrů na pořízení tohoto druhu bydlení. Za prudký růst cen realit mohou podle odborníků právě zahraniční investice.

Například korejská společnost Dong Hee, která bude v českotěšínské průmyslové zóně vyrábět komponenty pro nošovický Hyundai, hodlá v nejbližších letech zaměstnat několik desítek zaměstnanců.

Podobně jako v případě Nošovic i zde již pracuje tým expertů, který má za úkol připravit a zrealizovat stavbu fabriky. Po jejím otevření přijedou další korejští zaměstnanci, kteří budou mít na starost bezproblémové rozjetí výroby. A ti musejí mít kde bydlet.

Ale nejde pouze o Korejce. S přílivem pracovních příležitostí je nutno počítat i s migrací obyvatel za prací. Ne všichni totiž budou do fabrik dojíždět a lze předpokládat, že se budou chtít usadit. Dong Hee přitom není jedinou zahraniční firmou, která se chová výše popsaným způsobem.

Stále větší hlad začíná být na trhu i po nebytových prostorech. Na velké investory se totiž nabalují další firmy, pro které je výhodné podnikat v blízkosti firem, pro které pracují.