Lidé mají často zkušenost se stavebním spořením a vidí v něm jistotu. Další možnosti dlouhodobého zhodnocování prostředků však už u nás nejsou tolik frekventované.

V zahraničí je tomu však jinak. Podílové fondy jsou v západních zemích nejrozšířenějším způsobem investování, jehož kořeny sahají až do 18. století. Vzhledem k přetrvávajícímu prostředí nízkých úrokových sazeb je rostoucí zájem o investice do podílových fondů vcelku pochopitelný.

Rozvaha se hodí

Než se pustíte do investování, určete si, jakým typem člověka vlastně jste. Tedy přesněji, jakým budete investorem. Konzervativním, spekulativním, agresivním? Používejte vlastní rozum a poraďte se s odborníkem, který má k investičnímu poradenství povolení České národní banky.

A proč se rozhodnout pro fondy? Například proto, že zisky z investování nepodléhají zdanění v případě, že podílové listy držíte déle než tři roky. Dále, je k dispozici velký výběr investičních možností, takže se lehce dostanete i na zahraniční trhy. A pokud se vám nebude dařit, můžete fondy prodat. U podílových fondů však podstupujete také riziko. Hodí se, pokud máte pevnou vůli a peníze nevyberete hned, jak se rozbije lednice. Podmínkou je ustát i případnou ztrátu, kdy po nějakou dobu podíly ztrácejí na hodnotě. Investování je totiž běh na dlouhou trať. Zde uveďme na prvním místě vstupní poplatek, který se platí při koupi podílů.

V podstatě tím přispíváte na distribuční náklady. Pohybuje se mezi nulou až pěti procenty. Další poplatek se účtuje za správu investice a platí se ročně. Pohybuje se mezi nulou až dvěma procenty ročně. Dále se může objevit i poplatek výstupní.

Výnos versus riziko

Trendem loňského roku byly akciové fondy, které oproti těm dluhopisovým a peněžním přinesly zajímavé zhodnocení. Je však třeba poznamenat, že akciové fondy jsou také nejrizikovější.

Výnos lze u dlouhodobých investic s kolísajícími výsledky pouze odhadovat. Pokud předpokládáme, že akciové investice dlouhodobě vynášejí asi pět procent nad inflací a ta se pohybuje kolem dvou procent, výnos by mohl být až sedmiprocentní.

V Česku je několik bank, které nabízejí investice do podílových fondů. Patří mezi ně například Raiffeisenbank, Česká spořitelna, ČSOB nebo UniCredit Bank.

S ČSOB můžete investovat již od 500 korun. V nabídce najdete více než 230 fondů, které se zaměřují na různé geografické oblasti, obory a typy aktiv. Za zmínku stojí jistě velmi zajímavá investice do „pivních fondů", v mezinárodním srovnání patrně jedinečná.

JIŘÍ PATÁK
Autor je ředitelem portálu Chytryhonza.cz.