IQ Teleshopping porušila zákon o ochraně spotřebitele tím, že v kupních smlouvách uváděla nepravdivé údaje, o nabízených výrobcích a službách neinformovala jasně a srozumitelně a zákazníky řádně neinformovala o podmínkách reklamace. Oznámení o konaných akcích navíc neobsahovala zákonné náležitosti, jako jsou místo a čas.

Podle údajů v obchodním rejstříku má firma sídlo v pražské Libni a její základní kapitál činí 12.000 korun. Jednatelem je Petr Havránek z Prahy, firma byla zapsána v lednu 2015.

Další firmou, kterou ČOI letos pokutovala za předváděcí akce, byla společnost Sweet Garden s.r.o. Za nekalé obchodní praktiky jí kontroloři uložili pokutu 1,4 milionu korun. Obchodníci například po spotřebiteli záměrně požadovali vrácení zboží na vlastní náklady, uhrazení případného poškození zboží při vrácení do výše 50 procent.

Návštěvníky předváděcích akcí jsou nejčastěji senioři. Kontroly podle ČOI ukazují, že na trhu stále působí společnosti, které svou podnikatelskou strategii postavily na klamání seniorů a porušování zákonů. ČOI ve třetím letošním čtvrtletí zkontrolovala 46 firem, z nichž třicítka porušila právní předpisy.