Dovoz se zvyšuje minimálně od listopadu, kdy Írán dosáhl dočasné a dílčí dohody v jednáních o svém jaderném programu. Za určitá omezení tohoto programu získal zmírnění části sankcí. Patří k nim uvolnění 4,2 miliardy dolarů (827 miliard Kč) za prodanou ropu, nikoli však zvyšování exportu. Podle původních sankcí nesmí íránský vývoz překročit denně milion barelů, což je méně než polovina objemu, který země prodávala do roku 2012.

Čína, Indie, Japonsko a Jižní Korea v únoru denně kupovaly 1,16 milionu barelů íránské ropy. Když se k tomu připočítá ropa, kterou od ledna dovezlo Turecko, pak v průměru dovozci překračují sankční limit již od listopadu.

Washington bude chtít podle Reuters zabránit dalšímu porušování dohodnutého objemu vývozu a může tlačit na odběratele, aby dovoz íránské ropy omezili.

Írán dnes znovu začal jednat o svém jaderném programu se šesti velmocemi. Chce dosáhnout definitivního vyřešení sporů kolem této otázky, čímž by se sankcí zbavil. Musí ale věrohodně prokázat, že jeho program není vojenský. Dočasná dohoda platí šest měsíců.