Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků, kteří patří k ohroženým druhům, zpracována "podle staré islandské tradice". Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí "vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí", a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata.

BBC připomíná, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.

O pozdvižení v řadách ochránců zvířat se minipivovar Stedji postaral už loni, kdy k výrobě svého pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Tehdy mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation prohlásila, že vyrábět pivo z masa plejtváků je "nemorální a odporné". Výrobek dočasně zakázali hygienici, ale později se prodával v obchodech s alkoholem. Pivovar Stedji tvrdí, že letos má všechna potřebná povolení.

Čtěte také: Islandský pivovar chystá pivo obsahující velrybí maso