Náročné dvanáctiměsíční výběrové řízení přineslo souboj pouze dvou konkurentů a výrazně vyšší cenu. Ta měla být podle informací serveru Euro.cz za pětileté období 2019 až 2023 nižší než 650 milionů korun.

Vít Bárta
Vít Bárta: Kmotrové VV nezakládali. Zavíral jsem jim dveře

„Naše nabídka skončila po vyhodnocení ve druhém kole na druhém místě, i když po prvním kole tendru byla na prvním místě a přestože jsme za své služby nabídli cenu zhruba o sto milionů korun nižší než konkurenti,“ podivil se před měsíce pro Lidové noviny ředitel firmy G4S Peter Žipaj. Ta přitom Dukovany i Temelín hlídá už dvacet let.

V rozporu se zákonem, tvrdí konkurence

Mluvčí jaderných elektráren Petr Šuleř v reakci uvedl, že ČEZ poptával služby v co možná nejvyšší rozumně dosažitelné kvalitě a s ohledem na potřebu neustálého zvyšování úrovně bezpečnosti. Podle Žipaje však Mark2 Corporation sama nemá k výkonu zakázky potřebnou prověrku a v rozporu se zákonem si ji pouze zajistila u subdodavatele.

Ilustrační foto.
ČEZ ESCO bude pracovat pro polské námořnictvo. Dostal zakázku za sto milionů

Společnost Mark2 Corporation se v době, kdy Vít Bárta vstoupil do politiky a prodal ji bratrovi, jmenovala ABL (Agentura bílého lva). Aktuální tendr není její jedinou veřejnou zakázkou. Více než rok už například střeží pražské hlavní nádraží a letiště.

Detektivní divize ABL vzbudila mimo jiné rozruch poté, co vyšlo najevo, že se podílela na sledování politiků. Také čelila nařčení, že vzhledem k napojení Věcí veřejných na ministerstvo vnitra mohla zneužívat informace od policie.

Martin Roman.
Vstup do realitního byznysu. Někdejší šéf ČEZ Roman začal stavět byty