Oproti elektrárenskému reaktoru se však v obou případech jedná o opravdové drobečky.  „Naše reaktory se se svými rozměry a hlavně výkonem nedají s těmi v elektrárnách srovnat,“ uvedl k novému zařízení, které dělníci usadili na své místo na konci dubna, Ondřej Novák z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Zatímco původní reaktor „Vrabec“ má rozměry čtyři krát pět metrů, nový je zhruba pětkrát menší. Drobné rozměry a nízký výkon nevadí, naopak jsou oba reaktory navrženy a optimalizovány pro výuku studentů a výcvik jaderných expertů.

Jaroslav Hofmann v kuchyni svého domku v Čečkovicích s lampičkou, která svítí pořád a slouží mu i jako kontrola, že vše funguje, jak má.
Nemusí platit za elektřinu. Kutil z Tachovska si vyrábí vlastní, odpojil barák

Proč si škola pořídila nový reaktor? „Požadavky na výuku i experimenty u stávajícího reaktoru byly už několik let na hraně kapacitních možností. S druhým reaktorem můžeme aktivity lépe rozdělit, a jsme tak připraveni na větší počet studentů i experimentů,“ dodal Novák.

Palivo z Finska 

Zatímco Vrabce „živí“ palivo s nízkým obsahem uranu z Ruska, novinku v útrobách reaktorové haly ČVUT s prozatimním označením VR-2, bude pohánět palivo dovezené z Finska. Budoucí jaderné inženýry tak neohrozí současné sankce spojené s agresí Ruska na Ukrajině. A to ani v případě stále pracujícího Vrabce. „Palivo je sice z Ruska, ale naše zařízení mají prakticky nulový výkon a ročně v něm, oproti elektrárnám, spálíme minimum paliva. Je tak vlastně stále čerstvé, nemusíme jej každý měsíc dokupovat a vydrží nám teoreticky na desítky let,“ vysvětlil Novák.

Reaktory v Česku

Na území České republiky se vyskytuje deset jaderných reaktorů

• 4 – JE Dukovany
• 2 – JE – Temelín
• 2 – Centrum výzkumu Řež u Prahy
• 2 – ČVUT v Praze

Jiné jsou i rozměry palivových souborů. Ty v Temelíně či Dukovanech dosahují několika metrů. V případě ČVUT jde o desítky centimetrů. „V novém reaktoru už nebudeme využívat palivové články z Ruska, ale dovezli jsme je z Finska,“ dodal jaderný expert z ČVUT.

I když je nový reaktor prakticky v centru Prahy, žádné riziko podle vědců nehrozí. Aktivní zóna reaktoru bude totiž za jakýchkoliv podmínek u reaktoru VR-2 takzvaně podkritická a k udržení štěpné reakce bude nutný externí neutronový zdroj. Ten zajistí neutronový generátor, který lze jednoduše vypnout a okamžitě zastavit štěpnou reakci v aktivní zóně reaktoru.

Leopard 2a7 DK
Německé tanky v českých barvách. Armáda dostane patnáct starších Leopardů

„Díky nulovému výkonu našich reaktorů nedojde k vyhoření paliva a to je tak prakticky stále čerstvé s minimem radioaktivních látek. Člověk jej tak může vzít bez problémů do ruky. Sice malinko svítí, ale radioaktivní látky v něm téměř nejsou. Je to skoro jako bychom tu měli sklad čerstvého přírodního uranu,“ dodal Novák. „Jedná se skutečně jen o školní reaktory, které mají takřka nulovou výrobní kapacitu. Při jejich výkonech kolem 500W v případě VR-1 se ani neohřeje voda v reaktorové nádobě,“ ujistil Novák.

Pokud půjde vše podle plánu, spustí se nový reaktor na podzim letošního roku.