Na ostrově plánuje stavět společnost Sekyra Group. Studii pro investora a město vypracovala společnost Pavel Hnilička Architekti. První domy by mohly začít růst v příštím roce, celkově zabere výstavba oblasti desítky let.

Nové budovy mají být pouze na území mezi současnou cyklostezkou a Rohanským nábřežím. Od hrany cyklostezky má být až k Vltavě zeleň a park.

Developerský projekt Rohan City schválili radní Prahy 8.
Rohan City dostalo zelenou. Developer postaví ekologické bydlení příští rok

"Věřím, že díky tomuto dnešnímu kroku se Rohanský ostrov podaří už v příštím roce jako první z velkých brownfieldů stavebně otevřít," uvedl po dnešním jednání rady ředitel městského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč. Jako první by se podle něj měly postavit dvě obytné a dvě administrativní budovy naproti Invalidovně.

Tvar a směr ulic i výškové limity

Boháč doplnil, že studie je v kombinaci se smlouvami, které má město uzavřené s investorem na budoucí odkup pozemků, závazná. Parcely vlastní Praha a firmě Sekyra Group je podle smluv odprodá po dokončení výstavby.

Materiál obsahuje takzvané regulační prvky, které nebude smět developer porušit. Nestanovuje konkrétní podobu staveb. Stanoví ale uliční čáru, která vymezuje tvar a směr ulice. Tzv. stavební čára pak určuje umístění staveb a studie obsahuje rovněž výškové limity. Domy nebudou smět být vyšší, než je původní zástavba Karlína. Důraz je kladen také na dostatečně široké chodníky a vysázena budou stromořadí.

Rohan City - vizualizace.
Rohanský ostrov se promění k nepoznání. Developer zve veřejnost na vycházku

V přízemí domů má vzniknout tzv. aktivní parter, tedy obchody či služby. V těchto částech je podle dokumentu důležité, aby přízemí budov nebyla výrazně zvýšena, či snížena, ale byla v úrovni chodníků.

Studie vymezuje rovněž vznik promenády v trase stávající cyklostezky. Promenáda vymezí hranici mezi zástavbou a zelení, která bude podél řeky. "Promenáda je dostatečně dimenzovaná tepna pro cyklisty, pěší i bruslaře a nabízí velký potenciál pro městskou rekreaci," píše se ve studii.

Vznikne nové náměstí

Naproti stanici metra B Invalidovna je naplánováno malé vnitřní náměstí. Kolem náměstí by měly být domy co nejvíce u sebe, aby vytvářely charakter uzavřenosti náměstí. V plánu je stavba školy či školky.

Architekt Pavel Hnilička na jednání zastupitelů Prahy 8 letos v dubnu řekl, že v domech má kromě 5000 bydlících obyvatel také pracovat 6200 lidí v kancelářích a 480 ve službách. Vzniknout má 390 tisíc metrů čtverečních hrubé podlahové plochy, čisté podlahové plochy to bude 300 tisíc metrů čtverečních.

Barrandovská zahrada. Luxusní byty v zahradě prvorepublikové vily na Barrandově svého kupce již našly. U jiných nadstandardních projektů však zájem o koupi klesá.
Trh s luxusními byty v Praze ochlazuje. Znát je to hlavně v širším centru města