Od Vánoc až do Silvestra se na našich stolech objeví celá škála pokrmů, které může správná volba vína náramně vylepšit. Nemusíte se obávat, že pro Vás koupě moravského nebo českého vína ke štědrovečerní večeři bude znamenat značnou investici – jedna láhev od každého pro nepříliš početnou rodinu jistě postačí.

Sekt i k polévce

Ke štědrovečerní večeři určitě patří přípitek. Aperitiv nejenže zdůrazní význam slavnostního okamžiku, ale také příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomuto účelu se nejlépe hodí jakostní šumivá vína neboli sekty. Pokud chcete dát na doporučení zkušeného sommeliera, volte pro tuto příležitost sekt suchý (brut). Milovníci sladších nápojů zas sáhnou po označení demi sec. Sekty se kromě přípitku báječně hodí také k tradiční rybí polévce.

Čím zapít kapra

Ať už se na Vašem štědrovečerním stole pravidelně objevuje smažený kapr nebo vepřový řízek, zcela určitě tam nechybí bramborový salát. Obě varianty jsou relativně výrazné pokrmy, a proto by i víno mělo být dostatečně výrazné, aby s jídlem vytvořilo ten pravý harmonický celek. Vhodná jsou bílá vína s chutí tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou příchuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay.

Někdy se na štědrovečerním stole objevují jiné druhy ryb než kapr. V jejich případě platí pro výběr vína jednoduché pravidlo – ryby sladkovodní jednoduše dušené na másle či víně si žádají bílá vína, chuť mořských ryb zase skvěle doprovodí vína růžová. K lososovi či tuňákovi můžete ochutnat Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.

Sladká tečka

Vánoční cukroví je velice pestré a rozmanité, a proto není snadné k němu vybrat jedno konkrétní víno, ale lze obecně říct, že je třeba vybírat sladší vína tedy výběr z bobulí, ledové víno, či slámové. Cena těchto vín bývá o něco vyšší, ale s ohledem na vysokou kvalitu těch moravských a českých nejsou vůbec drahá. Navíc k Vánocům se trocha luxusu jistě hodí.

DANIEL KŘÍŽ