Největší japonská automobilka Toyota vykáže poprvé po 71 letech provozní ztrátu ve výši 1,7 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že na vině je klesající poptávka po vozidlech a nárůst hodnoty jenu.

Přestože Toyota očekává čistý zisk ve výši přes 550 miliónů dolarů, své původní odhady musela zredukovat zhruba desetinásobně. Přitom ještě loni vykázala automobilka rekordní provozní zisk přesahující 25 miliard dolarů.

„Čelíme bezprecedentní situaci. Toto je krize, která tu ještě nebyla,“ prohlásil na tiskové konferenci generální ředitel automobilky Katsuaki Watanabe. Podle něj Toyota letos prodá téměř 8,96 milionu aut, což je o čtyři procenta méně, než loni. Analytici upozorňují, že k propadu prodeje došlo nejen ve Spojených státech, ale i na slibných trzích v Číně či Indii.

„Je to velmi, velmi, velmi špatné. Navíc existuje šance, že by se společnost mohla příští rok ocitnout v červených číslech,“ citovala agentura Reuters analytika Koičiho Ogawu. „Není to jen problém Toyoty, jelikož co je dobré pro Toyotu, je dobré i pro Japonsko,“ dodal. Také další místní automobilky se potýkají s problémy – jen minulý týden Honda snížila odhad svého zisku o 67 procent.

Globální finanční krize tvrdě dopadla na druhou největší světovou ekonomiku. Japonsko se ocitlo v recesi, obchodní bilance se v listopadu propadla do ztráty 1,5 miliardy dolarů a vývoz poklesl oproti minulému roku o 26,7 procenta.

Podle finančních odborníků citovaných včera listem The New York Times je to jen otázka času, než další, dosud zdravé automobilky v Japonsku, Jižní Koreji a Evropě začnou hlásit ztráty.