Pokud si zákazník objednává profesionální úklid poprvé, vyplatí se dát při výběru úklidové firmy na radu známých, kteří mají v tomto směru více zkušeností. Rozdíly v jednotlivých firmách jsou totiž nejen v ceně, ale i v odvedené kvalitě práce.

Opomenout by se neměla ani informace týkající se pojištění úklidové firmy, v případě, že dojde při práci k rozbití nějakého předmětu. A také na bezúhonnost jejích zaměstnanců.

Cena se nedá přesně stanovit

Některé firmy si účtují cenu za hodinu práce, jiné za metry čtvereční uklizené plochy, další za jednotlivé práce. Průměrná cena za hodinu úklidu se pohybuje okolo 150 až 200 korun. „Generální úklid třípokojového bytu stojí zhruba dva tisíce korun. Vše se samozřejmě odvíjí od přání zákazníka,“ říká Hana Horáková, majitelka hradecké úklidové firmy Homy.

To potvrzuje i majitel jiné úklidové firmy. „Cena generálního úklidu je hodně individuální. Odvíjí se od přání zákazníka, od velikosti bytu, nebo domu a od rozsahu samotného úklidu. Ceny se u nás pohybují zhruba od dvou do čtyř tisíc korun,“ říká Radovan Anděl, majitel úklidové firmy Jusea.

Při úklidu o víkendu je dobré si zjistit, zda si daná úklidová firma účtuje příplatek za práci o víkendu. Některé firmy si totiž za sobotu a neděli účtují padesátiprocentní a některé až stoprocentní příplatek.

KAROLINA KARPAŠOVÁ

Orientační ceny služeb

Využíváte někdy služeb specializovaných úklidových firem?

Denisa Muttauchová (19)
pokladní, Ústí nad Labem

Já bych si nikdy uklízecí firmu domů nepozvala. Umím si uklidit sama a vadilo by mi, kdyby se mi někdo hrabal v soukromých věcech.

Josef Kourek (64)
důchodce, Jihlava

Služeb úklidové firmy bych asi nevyužil. Kdybychom se dostali do nějaké extrémní situace, tak bych se informoval a vybral tu nejlevnější firmu.

Petra Boháčová (34)
inspektorka distribuce, Kunín

Ne, služeb úklidových firem nevyužívám a nikdy jsem nevyužívala. Já si uklízím sama.

Martin Matoušek (23)
pracovník v papírně, Křemže

Takovou službu jsem nikdy nevyužil, protože je mi líto investovat peníze do něčeho, co si mohu udělat sám.

Ivana Pelanová (50)
obchodní zástupce, Plzeň

Úklidové firmy nevyužívám. Vím, že existují, ale neměla jsem zatím potřebu využít jejich služeb.

Vladimír Jirků (29)
IT technik, Praha

Doma si vystačíme sami. Nedávno jsme ale vyklízeli byt po dědečkovi a na to už jsme objednali firmu. Stálo to zhruba sedm tisíc se vším všudy.

Čtěte také: Brigád pomalu přibývá, hlavně pro muže