Všechny papíry nutné k registraci si ve čtvrtek na Úřadě práce v Ostravě na ulici 30. dubna vypisovala například osmapadesátiletá paní Miroslava. „Chci ještě využít lepší podmínky, které nyní platí,“ říká. Novela zákona o zaměstnanosti, která stávající pravidla zpřísňuje, podle ní není dobrá. „Pro lidi, kteří jsou bez práce a hlavně pro nás starší, je to hrůza,“ míní žena, která skoro celý život pracovala u Českých drah. Poslední rok ale strávila na nemocenské, léčila se s páteří. „To mám z toho, jak jsem třicet roků lítala po kolejích. Práce se ale nebojím, i kdybych měla jít uklízet. Novou práci si najít musím i proto, že je v invalidním důchodu manžel,“ dodala paní Miroslava.

Také dvaapadesátiletý Milan Gajdoš se přišel včera zaregistrovat na pracovním úřadu. Dostal výpověď a ocitl se bez práce. „Se svým zaměstnavatelem jsem měl ale výborné vztahy. Pustil mě o pár dnů dříve, abych mohl využít těch výhodnějších podmínek,“ konstatoval Gajdoš. Je rád, že se ho týká vyšší výše podpory, ale že má také ještě otevřenou možnost si k pobírání podpory přivydělat.

Před tím pracoval jako vrátný a ochranka v kancelářích, přivydělával si i jako ostraha na haldě. „Kanceláře si ale nyní pronajala jiná firma, která má svoje vrátné, takže už pro mě nebylo místo,“ vysvětlil. Novou práci už si hledá, jestli ale uspěje, neví. „Mám rozjeté dvě akce, mají mi volat, takže uvidíme. Teď v zimě je to navíc s prací horší, v létě, až budou stavby, bude více příležitostí,“ řekl Gajdoš.

Mezi dalšími lidmi, kteří se v úterý přišli zaregistrovat na pracovní úřad v Moravské Ostravě, byl i další muž, který ale nechtěl sdělit ani své křestní jméno. Pracoval ve stavební firmě. „Mám domluvené, že si přes zimu, kdy ve firmě není práce, přivydělám rozvozem zboží. Obvykle to tak řeším. Teď bych ovšem o tu možnost přivýdělku k podpoře přišel. Nevím, co to zase vymysleli, vždyť to fungovalo dobře,“ konstatoval muž.

ZMĚNY K 1. LEDNU 2011
Lidé, kteří sami dají výpověď bez vážných důvodů nebo ukončí pracovní poměr dohodou, budou dostávat nižší podporu.

Nezaměstnaní, kteří jsou v evidenci úřadu práce, si už nesmějí přivydělávat v takzvaném nekolidujícím zaměstnání.

Lidem, kteří od bývalého zaměstnavatele dostanou odstupné, se vyplácení podpory odsune o tolik měsíců, po kolik budou dostávat odstupné.