„Je to pivo, které stojí skoro jako desítka a zároveň chutná skoro jako dvanáctka,“ říká o důvodech vyšší obliby jedenáctky šéf Svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. A dokazují to i statistická čísla. Za poslední tři roky se počet „jedenáctkových“ pivařů zdvojnásobil na úkor těch, kteří fandí spíše méně alkoholické desítce. Na tuto změnu začaly už hojně reagovat samotné pivovary.

„Jedenáctku začaly vyrábět i ty pivovary, které ji dlouhou dobu, nebo vůbec nikdy nevyráběly. Třeba Popovice, Staropramen, Gambrinus,“ vyjmenovává Veselý. „Spotřebitelé začínají preferovat plnější typy piv, a proto čím dál častěji místo klasické desítky sáhnou po jedenáctce. V případě Staropramen 11° je tato plná chuť zvýrazněna přidáním malého množství karamelového sladu,“ popisuje Pavel Barvík, mluvčí společnosti Pivovary Staropramen.

Krajové rozdíly

Jenomže v rámci České republiky existují poměrně výrazné krajové rozdíly. „Například severní Morava, Mostecko, Příbramsko bývaly typicky dvanáctkové, východní Čechy zase jedenáctkové. Teď se karta mění a dvanáctku nebo dražší speciály si dopřávají zejména lidé z bohatších oblastí velkých měst jako např. Prahy,“ říká expert na pivní problematiku Daniel Šabík. Jedenáctistupňovému zlatavému moku se nejvíce daří na jihu Moravy, kde dominuje značka Starobrno, a v severních Čechách, kde se daří zejména Zlatopramenu.

#nahled|https://g.denik.cz/1/09/2705_pivo_web_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/09/2705_pivo_web.jpg|Jaká piva se v Česku pijí#

Když se ale podíváme na celkovou spotřebu piva na jednoho obyvatele, byť Česká republika stále vychází vítězně, počet vypitých piv se rok od roku snižuje. Přitom pivovarníci ani od letoška nepředpokládají zlepšení. „Očekáváme pokles kvůli spotřební dani. Zatímco ve vyspělých státech Evropy spotřební daň na pivo snižují, protože to berou jako protikrizové opatření, u nás se jde přesně opačně. To bude mít jasný důsledek, krachy restaurací a vyšší nezaměstnanost,“ varuje Veselý.

Nicméně Daniel Šabík mimo jiné upozorňuje, že v Česku je velká spousta lidí, kteří si vaří vlastní pivo doma, což se nikde ve statistikách neobjeví. Potvrzuje i fakt, že zejména mladí lidé dávají místo piva přednost jiným, hlavně míchaným alkoholickým nápojům.

Spotřeba nealka klesá, ne jeho obliba

Dalším šlágrem pivovarů jsou nealkoholická piva. Jejich spotřeba v uplynulých letech rostla geometrickou řadou, nicméně loni poprvé klesla. „Není ale pravda, že by klesala jejich obliba. Spotřeba nealkoholického piva klesá jako u všech piv, ovšem podíl na trhu naopak stoupá,“ říká Veselý. Podle něho je nealkoholické pivo kvalitnější než dříve, a proto jej pije tolik lidí. Navíc lépe vyhovuje hektickému pracovnímu tempu, kdy je opilost na obtíž.