Projekt pak definitivně ztroskotal na nesouladu s územním plánem. Podle jeho platné podoby totiž na území nemůže vzniknout velké logistické centrum. „Není možné schválit prodej pozemků pro stavbu, která na tom místě podle územního plánu nemůže stát. Neexistují právní záruky, že v případě neúspěchu nebude společnost CTP požadovat náhrady škody za zmařený projekt," komentoval brněnský radní za ODS Libor Šťástka, který se zdržel hlasování.

Developer CTP chtěl ještě do smlouvy zapracovat odstavec o tom, že žádnou škodu vymáhat nebude, ale zastupitele to nepřesvědčilo. Po neúspěšném hlasování zástupci společnosti rychle opustili sál a odmítli věc komentovat.

Usnesení neprošlo, přestože se CTP se zavázalo, že vykoupí nejméně sedmdesát procent pozemků potřebných pro stavbu dálničního přivaděče k Černovické terase a také zaplatí městu 32,5 milionu korun na rozšíření infrastruktury.

Primátor Roman Onderka patří k příznivcům projektu a rozhodnutí zastupitelstva ho zklamalo. „Ani volební rok rozhodování zastupitelů neomlouvá, protože mají mít za každých okolností na paměti zájem Brna, ne zájem stranický nebo nějakého sdružení," podotkl primátor. Dnešní rozhodnutí podle něj znamená definitivní konec projektu.

Na zastupitelstvu vystoupila zástupkyně sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková, která od počátku záměr kritizovala. „Je to velký úspěch pro obyvatele městské části Tuřany a Slatina. Budeme tuto lokalitu sledovat i do budoucna a pohlídáme, co tam vznikne," komentovala.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v minulých dnech slíbil, že i bez Amazonu bude dál podporovat stavbu dálničního sjezdu do Černovické terasy. Podle Onderky ale podobné sliby zaznívaly už dvanáct let a žádný sjezd nestojí.

JAK KDO HLASOVAL

ČSSD
Doležal: Ano
Greňo: Ano
Haluza: Ano
Hnát: Ano
Humpolíček: Ano
Ides: x
Jakubec: Ano
Kouřilová: Ano
Křemečková: x
Macek: Ano
Novotný: Ano
Oliva: Ano
Onderka: Ano
Pazdírek: x
Poslíšil: Ano
Sázavský: Ano
Sedláček: x
Tůmová: x
Žďárský: x

KDU-ČSL
Beran: Ano
Crha: Ano
Ivičičová: Ano
Mihola: x
Rychnovský: Ano
Suchý: x

KSČM
Borecký: Zdržel se
Březa: x
Býček: Zdržel se
Sýkorová: x

Nezařazený
Levíček: x

ODS
Blaha: x
Blažek: x
Bohuňovská: x
Chládek: Ano
Kadlec: Zdržel se
Kerndl: x
Kotzian: x
Krásný: x
Kratochvíl: Ano
Michalík: x
Paděrová: x
Šťástka: Zdržel se
Vižďa: x
Zorník: x

Strana zelených
Ander: Ne
Drápalová: Ne
Vlašín: Ne

TOP 09
Drbal: Ano
Gregorová: Ano
Kacer: Ano
Kadeřábek: Zdržel se
Matonohová: Ano
Ospalý: Ano
Vítková: Zdržel se
Vyskočil: Ano

X – zastupitel nezvolil na hlasovacím zařízení žádné tlačítko, ať už záměrně nebo v sále zastupitelstva v tu dobu nebyl